Сан Марино: ЕУ признала наше ковид сертификате, али не и „Спутњик Ве“

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида
Вакцина против ковида - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Пратите нас
Признање сертификата Сан Маринa од стране Европске уније не представља признање вакцине против вируса коорона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), изјавио је портпарол Вишег института за здравље (ИСС) Сан Марина.

„То је одлука техничке природе и не значи признање 'Спутњика Ве', реч је о дигиталном потпису. Наши зелени пасоши са кју-ар кодом се сада очитавају у европским апликацијама“, истакао је он.

Он је рекао да сви грађани Сан Марина који су примили вакцину већ имају активан дигитални сертификат који може да се преузме са електронског медицинског система или добије у виду папира.
„Имамо их већ неколико седмица, у Европи су почели да функционишу од јуче. Потпис председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен датиран је 30. јула. На тај начин су признали да техничке карактеристике нашег сертификата одговарају европским печатима“, објаснио је портпарол.
Како каже, штета је што „Спутњик Ве“ признаје шест или седам европских земаља, чак и не спроведећи вакцинацију њиме.
Паковање руске вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
"Спутњик Ве" показао добре резултате у Сан Марину
Раније је Руски фонд за директне инвестиције (РФПИ) који је заједно са Институтом „Гамалеја“ произвео прву вакцину у свету против вируса корона саопштио да је Европска комисија признала ковид-сертификате из Сан Марина, где је практични читаво становништво вакцинисано руском вакцином „Спутњик Ве“.
Сан Марино је једна од првих држава у Европи која је успела да победи вирус корону. Већ 90 одсто становништва је вакцинисано, од чега је већина изабрала руску вакцину.
Подсетимо, раније је РФПИ саопштио да наставља тесну сарадњу са Европском агенцијом за лекове у циљу регистрације вакцине на територији ЕУ.
Инспектори ЕМА завршили су процену усаглашености са стандардима клиничког испитивања вакцине и проверили су места производње. Како је прецизирано, услед извршене инспекције стручњаци ЕМА нису имали критичке напомене и дали су позитивне повратне информације у оквиру процене клиничког испитивања „Спутњика Ве“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала