Да ли афлатоксин поново прети?

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЛаборант
Лаборант - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Пратите нас
Постоји могућност појаве гљиве из рода aспергилуса које могу синтетисати афлатоксин, саопштила је Прогнозно-извештајна служба Министарства пољопривреде.
До тога би могло да дође због дугих периода са високим температурама и без падавина у време од оплодње до бербе кукуруза.
Како се наводи, гљиве из рода Аспергилус су у нашим условима најчешће складишни патогени, али у условима дугих периода са високим температурама и без падавина у периоду од оплодње до бербе кукуруза могу да изврше инфекцију клипа и по пољима.
Наводи се да је инфекција клипа могућа због пуцања зрна услед суше, на местима оштећења услед исхране инсеката, као и отворима на зрну који могу да буду места на којима отпада кукурузна свила.
Истиче се да је током јула регистровано 25 тропских дана са температуром преко 30 степени, што доводи до пуцања зрна и ствара могућност насељавања аспергилуса, који даље проузрокује плесан и афлатоксин.
Из ове службе препоручује се сузбијање инсеката регистрованим инсектицидима, за шта је сада кључни моменат у борби против пламенца и памукове совице, преноси Б92.
Препоручује се и наводњавање кукуруза јер се тако смањује могућност пуцања зрна.
Брашно  - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Шта је заправо истина о миту о четири беле смрти - открива српски професор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала