Како име детета утиче на његов живот

CC0 / Pixabay / Вишечлана породица је остала само као идеал или прича
Вишечлана породица је остала само као идеал или прича - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Можда сте провели добар део времена у трудноћи смишљајући име за бебу. Али резултати недавног истраживања упућују на то како би било боље погледати бебу пре него што донесете одлуку.
Ако странцу дате фотографију и четири имена које може да изабере, 25 посто шансе је да ће та особа погодити име на основу фотографије.
Према недавном истраживању, учесници су у Израелу у чак 30 посто случајева погодили право име, док су у Француској то погодили у чак 40 посто случајева.
Резултати истраживања довели су до два закључка. Први закључак истраживања био је да људи већину времена изгледају попут својих имена.
Други закључак је да имена људе одређује како изгледају. Истраживачи из Јерусалима тврде како имена долазе заједно са културним стереотипима.

„Људи вероватно несвесно мењају свој изглед и наступ како би ускладили себе са културним нормама које су повезане с њиховим именима“, говори Џонат Звебнер, социолог и ауторка истраживања.

„Упознати смо с таквим процесом, где етницитет и род као стереотипна очекивања понекад утичу на оно што постајемо“, објашњава др Звебнер.
Претходна истраживања открила су да постоје културни стереотипи повезани с именима, укључујући и како особа изгледа.
Примера ради, људи вероватније замишљају особу која се зове Боб као неког ко има округло лице, више него особа имена Тим. Истраживачи верују како такви стереотипи с временом заиста могу утицати на спољашњи изглед човека.

Одговара ли бебино име вашој беби?

Можда најраширенији пример је фризура. Када су погодили тачно име, учесници су се највише ослањали на изглед фризуре пре него што су изнели своја предвиђања.
Али шта то значи за бебу која нема фризуру и потпуно је равнодушна око свог имена? Социолог тврди како име може утицати на бебин друштвени живот од самог почетка, преноси портал ДДЛ.
„Подложни смо друштвеном структурисању од тренутка када се родимо, не само родом, етницитетом и социоекономским статусом, већ једноставном одлуком коју други учине уместо нас на начин да нам одаберу име“, закључује Звебнерова.
Прочитајте и:
Беч - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2017
Мухамед већ пето најпопуларније име у Бечу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала