РС је, по Дејтонском споразуму, дефакто — независна

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Република Српска и у постојећем правном оквиру БиХ по Дејтонском споразуму може да буде независна дефакто, али не и де јуре, јер постојећи Устав не предвиђа такву могућност, кажу правни експерти поводом изјаве српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да у БиХ није могућ заједнички живот.
Додик је, током посете Београду, поновио став да је БиХ показала да не може да функционише, уз оцену да треба направити „три одвојене државе“.
Милош Шолаја, професор међународног права са Бањалучког универзитета, каже да по садашњим актима није могуће раздвајање БиХ.

БИХ дефакто није централизована држава

„Не постоји прописани поступак нити то Устав, односно Анекс 4, који неки воле да називају Уставом БиХ, то подразумева. То једино може да се деси ако би неко сада донео неки стварни Устав БиХ, који би по теорији природног права био одраз интереса становника, али то тренутно не постоји. Тако да се све одвија по некој аналогији нагађања, јер тренутно таквог механизма нема, објашњава професор Шолаја.

Друга је ствар, каже он, што БиХ као држава дефакто не постоји као јединствена и централизована држава, већ је специфична, јер је подељена у два ентитета — РС и Федерација, а Федерација опет на 10 кантона, што доводи у питање њену ефикасност.

Улога међународних чинилаца

„Ово што се сада после наметнуте одлуке високог представника о негирању геноцида показало, јесте да у БиХ нема ни заједничке будућности ни заједничког идентитета. Када ће се и да ли ће се евентуално разилажење десити, не зависи само од унутрашњих политичких актера, већ и од међународних чинилаца и општих околности у међународним односима, у којима мислим да се све те коцкице нису по овом питању сложиле“, наглашава он.
Милорад  Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Додик: Самостална Српска би за три године постала чланица ЕУ
Ни кад би РС одржала референдум о осамостаљењу, како је раније најављивано, Шолаја сматра да ни он не би био правно валидан.

Решење је враћање отетих надлежности РС

С друге стране, додаје он, прича о независности може да буде и питање односа у БиХ, јер дефакто можете да будете независни у постојећем правном оквиру БиХ.

„То у ствари и јесте суштина Дејтонског мировног споразума — врло мало заједничких функција, а већина на ентитетима, прецизира Шолаја.

Он подсећа да је институција високог представника од РС одузела надлежности које је према Дејтону Српска имала и да је суштина целог проблема управо у томе.
„Те надлежности РС су, да будем прецизан, отете, а не одузете и то не на основу правила, већ искривљених тумачења изворног Дејтона. Бонским овлашћењима није било предвиђено ни одузимање тих надлежности, па самим тим ни враћање истих. Дакле, та овлашћења би могла да се врате, али то зависи од међународних односа и од воље унутрашњих актера БиХ", закључује Шолаја.
Наш саговорник каже да РС не може сама да активира отете надлежности, то јест да их врати, јер су уговором пренете на заједничке институције.

Биће мирно ако се НАТО не умеша

Према речима Милорада Додика, када је пропала велика Југославија, странци су одлучили „да се играју мало са народима који нису могли да живе заједно“. Он је такође додао да нема могућности да буде сукоба у БиХ, сем ако „НАТО не буде интервенисао“.
Додик је критиковао и новог високог представника Кристијана Шмита, који је изјавио да неће бити промена граница на Балкану, уз питање ко је он да то каже, понављајући да ће их бити, јер „нема стабилности док се ми не раздвојимо. Кад се одлучимо, то је пут ка независности", истакао је Додик.
На питање да ли ће бити референдума који се тиче независности, он је казао да хоће и нагласио да неће бити насиља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала