Спремност на нивоу: Руска и узбекистанска војска вежбају на авганистанској граници /видео/

© Sputnik / Ростислав Нетисов / Уђи у базу фотографијаУзбекистанска војска
Узбекистанска војска - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Пратите нас
Јединице оружаних снага Русије и Узбекистана започели су борбену координацију ради одржавања маневара на планинском полигону Термез на граници са Авганистаном, саопштила је прес-служба Централног војног округа.

„Јединице специјалних снага две земље извеле су марш у дужини од 15 километара, савладавши противпешадијске баријере, ров са водом, порушени зид и тунел. Након тога су групе извеле војне вежбе тактичког гађања. Посебна пажња је посвећена обуци уз употребу планинарске опреме“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да су руски и узбекистански војници реализовали и задатке извиђања и потраге у планинском подручју, увежбавали су постављање заседа на правцима кретања условног противника, а такође су извели комплекс задатака који укључују гађање из стрељачког оружја уз коришћење опреме за нечујно пуцање.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Шојгу упозорава: Претње све веће, бесплатно ћемо испоручити оружје таџикистанској војсци
У војним вежбама учествује око 1.500 војника из Русије и Узбекистана. У маневре ће бити укључено и око 200 јединица војне технике, као и авијација – јуришни авиони из руске ваздухопловне базе „Кант“ у Киргизији.
Подсетимо, заједничке руско-узбекистанске војне вежбе почеле су у Сурхандаринској области, која граничи са Авганистаном, 2. августа.
Мировњаци и специјалне снаге Централног војног округа пребачени су из Самаре авионом војно-транспортне авијације Ил-76. Руски војници извршаваће задатке на оклопним возилима које обезбеђује земља домаћин, прецизира се у саопштењу.
Такође, заједничке вежбе војних контингената Русије, Узбекистана и Таџикистана одржаће се од 5. до 10. августа. Таџикистан дели велики део границе са Авганистаном, где је ситуација нестабилна од повлачења америчких снага.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да ће Москва учинити све да заустави сваку агресију против својих савезника у ОДКБ-у, укључујући и ангажовање своје војне базе на таџикистанско-авганистанској граници.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала