„Нећемо живети по туђим правилима“: У Думи зачуђени одлуком ОЕБС

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаДржавна дума Русије
Државна дума Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Пратите нас
Није први пут да ОЕБС одбије да његови посматрачи присуствују изборима у Русији, али Русији није потребно одобравање Запада нити ће трпети притисак, рекао је потпредседник Думе Петар Толстој.

„Одавно нам није потребно одобрење Запада када је реч о развоју нашег политичког система. Свима је већ јасно да Русија не живи нити ће живети по туђим правилима и калупима. Имамо своје изборе, своје законе и свој пут. И то треба да се поштује а не покушавати да нам поново наметну карго култ западних вредности у виду ултиматума. А поделу на праве и неправе демократије не признајемо и никада нећемо признати“, навео је Толстој.

Подсетимо, ОЕБС је одлучио да не пошаље посматраче на парламентарне изборе у Русији. У саопштењу организације се наводи да је одлука донета због „ограничења која су увеле руске власти“.
Избори за Думу заказани су за 19. септембар.
Толстој је додао и је број посматрача који је ОЕБС желео да пошаље необјективно велики.
„У Америци и Казахстану су имали по 20 посматрача, у Холандији пет, а у Русију су хтели да пошаљу њих 500. Увек су сви добродошли, али такве жеље не говоре у прилог објективности и непристрасности мисије, управо обрнуто. Очигледно да су добијене инструкције изнад здравог разума“, закључио је Толстој.
Члан Комисије Савета федерације за заштиту државног суверенитета Александар Башкин каже да реакција западних политичара поводом одлуке ОЕБС потврђује да су акције те организације биле планиране раније с циљем да се поткопа легитимитет резултата гласања.
„Још је карактеристичнија реакција министарске спољних послова Шведске, актуелног председавајућег ОЕБС, Ан Линде. Она је себи допустила да без основа оптужи нашу земљу за мешање у рад ОЕБС и ОДИХР који прате изборе“, навео је Башкин.
Потпредседник Савета федерације Константин Косачов је рекао да је квота одређена за посматраче ОЕБС била максимум с обзиром на епидемиолошку ситуацију у Русији.
Председник Комисије Думе за истрагу о страном мешању Василиј Пискарјев сматра да је та одлука део препорука о непризнавању предстојећих избора у Русији.
ОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
ОЕБС неће слати посматраче на парламентарне изборе у Русији
Он је подсетио да се мисија међународних посматрача огледа у томе да се осигура праведан изборни процес и додао одлука ОЕБС изазива чуђење.
„Русија је чланица ОЕБС и отворени смо за посматраче. Немамо шта да кријемо“, рекао је Пискарјев.
Према његовим речима, започео је процес делегитимизације избора у Русији и да бурна реакција западних званичника показује да их резултати избора не интересују.
Подсетимо, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров недавно је изјавио да Москва бележи свакодневне покушаје западних земаља да се умешају у унутрашњу и спољну политику Русије.
Он је упозорио да Запад може покушати да дестабилизује ситуацију у земљи уочи избора за Државну думу у септембру.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Лавров: Запад покушава да створи појас нестабилности око Русије
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала