„Рајфајзен“ преузима француску банку у Србији

© Sputnik / Александр ДемьянчукЛоготип „Рајфајзен банке“
Логотип „Рајфајзен банке“ - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Пратите нас
„Рајфајзен банка интернешенел АГ“ саопштила је данас да је српски огранак ове групације, „Рајфајзен банка А.Д Београд“, потписала уговор о аквизицији 100 одсто акција банке „Креди агрикол Србија А.Д. Нови Сад“ (огранка француске „Креди агрикол“) укључујући и лизинг компанију „ЦА Лизинг Србија д.о.о“ која је у њеном стопроцентном власништву.
За успешно окончање ове трансакције неопходна су одобрења регулатора, додаје се у саопштењу.
„Уверени смо да би ’Креди агрикол‘ банка и лизинг на најбољи начин употпунили наше пословање у Србији, будући да негујемо исте вредности и пословну културу. Чврсто верујем да бисмо овако оснажени били у прилици да још већем броју клијената пружимо иновативне производе и додатно унапредимо корисничко искуство”, изјавио је овим поводом Зоран Петровић, председник Извршног одбора „Рајфајзен банке“ у Србији.
Председник Извршног одбора „Рајфајзена“ Јохан Штробл казао је да је Србија веома интересантно тржиште за „Рајфајзен“ и да јој нуди нам велики потенцијал раста.
„’Креди агрикол‘ Србија стратешки савршено одговара нашој банци и лизинг компанији у Србији и та аквизиција би подржала додатну могућност раста на овом тржишту”, навео је Штробл.
„Креди агрикол“ Србија има базу од око 356.000 клијената, наводи се у саопштењу и додаје да та банка има водећу позицију у финансирању агробизниса (тржишни удео преко 20 одсто) и да се на тај начин одлично допуњава пословни профил „Рајфајзен банке а.д. Београд“.
У другом кварталу 2021. године, „Креди агрикол Србија“ имала је укупну активу од 1,3 милијарде евра, док је укупна актива „Рајфајзен банке а.д“ износила 3,4 милијарде евра.
Уколико се ова трансакција успешно оконча, план је да се „Креди агрикол Србија А.Д“. Нови Сад припоји „Рајфајзен банке а.д. Београд“, а „ЦА Лизинг Србија д.о.о“. „Рајфајзен лизингу д.о.о. Београд.“
„Рајфајзен банка“ је пета по величини на српском банкарском тржишту са активом од 3,4 милијарде евра, док ’Креди агрикол‘ има активу од 1,3 милијарде евра. Заједно ће имати сличну величину активе као недавно спојене Комерцијална и НЛБ банка на трећем месту на тржишту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала