Луганск: Мишљење Зеленског о Донбасу подсећа на изјаве украјинских националиста

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаОбележавање Дана Русије у Доњецку и Луганску
Обележавање Дана Русије у Доњецку и Луганску - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски говори језиком украјинских националиста када позива становнике Донбаса који се изјашњавају као Руси да оду у Русију, сматра министар спољних послова самопроглашене Луганске Народне Републике и представник ЛНР на минским преговорима Владислав Дејњего.

„У његовој фрази упућеној онима који нису спремни да се с тиме помире ‘морају да оду и потраже место у Русији’нема ништа ново: управо је од таквих речи украјинских националиста и забране свега руског почео сукоб у Донбасу“, објаснио је Дејњего у коментару објављеном на каналу Министарства спољних послова ЛНР на Телеграму.

Према његовим речима, изјаве Зеленског да „Донбас никада неће постати руски“ још једном потврђују да Кијев не намерава да узима у обзир мишљење становника Донбаса.
Дејњего је прокоментарисао и речи председника Украјине о томе да исконски становници Донбаса, по духуРуси, праве „велику грешку“ остајући да живе у земљи својих предака.
„Ако Зеленски тако мисли, онда је, пре свега, он требало да каже присталицама евроинтеграција, покретачима ‘евромајдана’: ако толико теже европским вредностима, онда је велика грешка за њих да наставе да живе у Украјини. То би било поштено. И тада не би било рата у Донбасу... Али не, ‘велика грешка’, према кратковидом схватању Зеленског, тиче се само Руса! И то је цела неофашистичка суштина садашње украјинске државне политике“, истиче се у саопштењу.
Раније је Зеленски изјавио да Донбас „никада неће бити руска територија“, а онима који воле Русију и желе да овај регион уђе у њен састав, предложио је „да потраже себи место у Русији“. Такође је навео да „без Украјине на овој територији неће бити цивилизације“.
Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Питање решавања ситуације у Донбасу разматрају се, између осталог, на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. усвојила три документа која регулишу кораке за деескалацију сукоба.
Прочитајте још:
Крим: Ако грађани Донбаса реше да пређу у Русију, мораће као ми – заједно са територијом
Донбас поручио Зеленском да научи историју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала