Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Небензја: Постоји реалан ризик да Авганистан уђе у прави рат

© AP Photo / Rahmat GulАвганистански војници претражују зграде након напада на Кабул
Авганистански војници претражују зграде након напада на Кабул - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Пратите нас
У Москви су забринути због ризика од продора милитаната са територије Авганистана, укључујући и под маском избеглица, у земље Средње Азије, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
Говорећи на састанку Савета безбедности УН о ситуацији у Авганистану, Небензја је приметио да је унутрашња политичка нестабилност последњих година допринела опстанку терористичке претње у Авганистану.
„Током овог периода у Авганистану се појавио ДАЕШ-Хорасан (терористичка организација забрањена у Руској Федерацији), чији терористички напади и даље потресају земљу. Милитанти држе успаване ћелије на северу и истоку, повећавају свој потенцијал за јачање свог утицаја у земљи и преласка терористичких активности из ове државе у регион Средње Азије. Рекордном брзином расте и производња наркотика“, објаснио је Небензја.
„Ризик од инфилтрације милитаната у регион, укључујући и под маском избеглица, не може а да не изазове забринутост код наших суседа у Средњој Азији. Налазимо се у редовном контакту са свих пет земаља Средње Азије“, нагласио је стални представник Русије.
Талибани - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Криза у Авганистану
Офанзива на велике градове: Талибани заузели рејон на југу Авганистана
Према његовим речима, „сарадња у оквиру регионалних организација – ОДКБ и ШОС, укључујући Радну групу ОДКБ за Авганистан и обновљени механизам контакт групе ШОС-Авганистан, потребна је као никада до сада“.
„Очигледно је да не постоји војно решење за авганистански проблем. Али у тренутној ситуацији недостатка напретка на преговарачком путу, изгледи да Авганистан склизне у прави и дугорочни грађански рат, нажалост, сасвим су реални“, рекао је руски дипломата на састанку Савета безбедности УН.
Према његовим речима, најважнији задатак у садашњим условима је „што раније покретање садржајних преговора“.
Небензја је нагласио да је Москва много учинила за покретање процеса националног помирења и нормализацију унутрашњег дијалога у Авганистану и наставља да контактира са странама у сукобу.
„Надамо се да ће наредни састанак у Дохи 11. августа у формату ‘тројка плус Пакистан’ дати додатни подстрек процесу мирног решења“, рекао је стални представник Русије у УН.
У Авганистану већ неколико година трају сукоби између владиних снага и покрета „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији). Последњих месеци талибани су заузели значајне територије у сеоским и пограничним областима и покренули офанзиву на велике градове. Ескалација је почела након повлачења америчких трупа, што је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров назвао признањем неуспеха мисије САД у Авганистану.
Прочитајте још:
Шојгу: Руске војне базе биће употребљене у случају агресије из Авганистана
Руска војска прегруписала снаге на граници са Авганистаном /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала