Руски класици омиљени и у Холивуду: Шта читају звезде

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаКијану Ривс у Москви
Кијану Ривс у Москви - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Пратите нас
Руска класична књижевност позната је у читавом свету, а међу западним звездама има велики број поклоника.
Глумац Кијану Ривс гаји велику љубав према руској књижевности. Међу његовим омиљеним писцима су Антон Чехов, Лав Толстој, Фјодор Достојевски. За потребе филмова „Џон Вик“ и „Сибир“ морао је да савлада руски језик у одређеном степену. Занимљиво је да је глумац успео да прочита Шекспировог „Хамлета“ на руском.
Амерички глумац Дејвид Харбор чита Достојевског, Гогоља, Чехова, Булгакова.
„Из невероватних књига тих аутора сазнао сам да Руси имају веома велико срце, да су веома емотивни, имају изражену индивидуалност и могу бити упорни у остваривању својих снова“, рекао је недавно Харбор за лист „Метро“.
Немачка глумица Настасја Кински име је добила по јунакињама романа Фјодора Достојевског „Идиот“ — Настасји Филиповној и Аглаји Епанчини (друго име глумице), а она цео живот исказује посебну љубав према руској књижевности. Чак је и своју децу назвала Софија и Аљоша по јунацима Достојевског.
Амерички глумац и фронтмен рок групе „Thirty Seconds to Mars“ Џаред Лето испричао је да је једна од његових омиљених књига антиутопија „Ми“ Евгенија Замјатина, истакавши да је то дело ванвременско.
Британски глумац Том Хидлстон, познат по улози Локија у истоименом филму, сматра да је генијални драмски писац Антон Чехов. Као поклонику Чеховљевих драма имао је среће да игра у британској интерпретацији драме „Иванов“.
Говорећи о омиљеним књигама којима се враћа изнова и изнова, поред „Цвећа зла“ Шарла Бодлера и „На путу“ Џека Керуака, холивудски глумац Џони Деп издваја и „Записе из подземља“ Фјодора Достојевског.
Светски познат француски глумац Жерар Депардје, који је добио руско држављанство, радо чита класике руске књижевности Златног доба — Александра Пушкина и Михаила Љермонтова.
Америчка водитељка Опра Винфри обожава „Ану Карењину“ Лава Толстоја. Према њеним речима, то је најузбудљивија љубавна прича.
© Screenshot/Stanford Опра Винфри
Опра Винфри  - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Опра Винфри
Денијел Редклиф је више пута говорио о својој љубави према руској култури и књижевности. Још као тинејџер прочитао је „Злочин и казну“ Достојевског, а затим и Гогоља, Замјатина и дела других писаца.
Британски глумац Рејф Фајнс поклоник је руске књижевности и он сматра да су писци попут Чехова, Тургењева, Толстоја, Пушкина изненађујуће мудри. Неколико пута је добијао улоге у екранизацији дела руских писаца.
„Оно што ми се допада код ваших писаца — Толстоја, Чехова, Тургењева, јесте то што они невероватно истражују и показују људску душу. Зато их до дан-данас читају и изводе. Играо сам у Чеховљевој драми на сцени, а глумио сам Евгенија Оњегина на филмском платну“, рекао је он у једном интервјуу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала