Приштина: Скупштина одбацила Резолуцију о спровођењу Вашингтонског споразума

© Armend NIMANIПарламент тзв. Косова
Парламент тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Пратите нас
Косовска скупштина одбацила је данас Резолуцију о спровођењу Вашингтонског споразума, коју је предложио опозициони Демократски савез Косова (ДСК).
Резолуција којом се позивала косовска влада да спроведе Вашингтонски споразум постигнут 4. септембра 2020. године у Белој кући и припреми акциони план није добила већину гласова, преноси Косово онлајн.
За њу су гласали само посланици опозиције, њих 24, док је 57 посланика владајуће већине било уздржано.
Вашингтонски споразум, који су одвојено потписали председник Србије Александар Вучић и бивши косовски премијер Авдулах Хоти у присуству бившег председника Доналда Трампа, предвидео је низ тачака за економску нормализацију, укључујући и студију изводљивости за језеро Газиводе.
Споразумом је, поред осталог, предвиђено да Србија на годину дана обустави кампању спречавања и повлачења признања тзв. Косова, а заузврат, Косову је забрањена пријава за чланство у међународним организацијама у истом периоду.
Споразум се односи и на проналажење и идентификовање несталих, као и на враћање расељених.
Вашингтонски споразум предвиђа, између осталог, изградњу путних и железничких веза, као и да Косово постане део иницијативе „мини Шенген“.
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је раније да не прихвата Вашингтонски споразум и да га сматра неуставним.
Курти је током расправе у косовској скупштини оптужио претходног премијера Авдулаха Хотија за потписивање споразума, наводећи да је починио противуставан чин када је обећао једногодишњи мораторијум на аплицирање у међународним организацијама.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Курти: Не прихватам Вашингтонски споразум, отворио је врата Беле куће Вучићу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала