„Одговоран је за сву штету коју су претрпели оглашивачи“: Нова тужба против гиганта

CC0 / Pixabay / Судски чекић
Судски чекић - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2021
Пратите нас
„Гугл“ се суочио са још једном антимонополска тужба коју су поднеле две компаније из Масачусетса. Тврди се да је „Гугл“ склопио споразум с „Фејсбуком“ који тој друштвеној мрежи даје предност на виртуелним аукцијама у одређивању на којим местима ће се појављивати огласи одређених оглашивача.
Договор је, како наводи Блумберг, омогућио „Гуглу“ да задржи доминантну позицију у дигиталном оглашавању, ограничавајући приход за онлајн издаваче.
„Фејсбук“ је 2018. склопио договор с „Гуглом“ у склопу ког је пристао да ограничи програм у замену за повлашћени третман у „Гугловом“ оглашавању, тврде подносиоци тужбе.
„Када је ‘Гуглова’ тржишна моћ била угрожена, одлучио је да угуши иновације и конкуренцију споразумом с ‘Фејсбуком’“, тврде компаније уз оцену да је њихов споразум директно омео тржишну конкурентност.
„Гугл је одговоран за сву штету коју су претрпели оглашивачи“, истиче се у тужби.
Ово није први пут да је споран споразум „под лупом“.
„Њујорк тајмс“ је почетком године добио увид у тужбу, коју је у децембру поднело 10 државних адвоката, у којој оптужују „Гугл“ за злоупотребу монопола у онлајн оглашавању.
„Гугл“ и „Фејсбук“ тада су саопштили су да су такви послови уобичајени у индустрији дигиталног оглашавања и да не ометају конкуренцију.
Сутон у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Француска казнила Гугл са 500 милиона евра
Џули Тарало Мекалистер, портпаролка „Гугла“, изјавила је за лист да тужба „погрешно представља овај уговор, као што чини и с многим другим аспектима пословања у огласној технологији“.
Европска комисија у јуну је покренула истрагу како би утврдила крши ли „Гугл“ услугама интернет оглашавања прописе о тржишној конкуренцији у Европској унији.
Заступници Европског парламента су тада одржали и расправу о европском дигиталном пакету којим ЕУ жели да регулише технолошке дивове, пренео је „Јутарњи лист“.
Известилац Андреас Шваб из ЕПП-а сматра да би ЕУ требало да се усредсреди на компаније с тржишном капитализацијом од најмање 100 милијарди евра, у односу на 65 милијарди евра које је утврдила Европска комисија у децембру када је представљала уредбу.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала