Породице жртава поручиле Бајдену: Не долази док не скинеш ознаку тајности

© Flickr / Cyril AttiasТерористички напад на Светски трговински центар у Њујорку 11. септембaра 2001. године
Терористички напад на Светски трговински центар у Њујорку 11. септембaра 2001. године  - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2021
Пратите нас
Породице жртава терористичких напада 11. септембра 2001. године поручиле су председнику САД Џозефу Бајдену да не присуствује церемонијама које ће бити одржане у знак сећања на жртве док не скине ознаку поверљивости са података о тим нападима.
Готово 1.800 људи потписало је писмо у којем је Бајден позван да објави документе за која верују да показују умешаност Саудијске Арабије на нападе.
Како преносе медији, потписници писма сматрају да Бајден, ако то одбије, не треба да следећег месеца присуствује церемонијама које ће бити организоване у знак сећања на жртве напада.
Нападе у којима је страдало скоро 3.000 људи извела је терористичка група Ал Каида, а они су довели до америчке инвазије на Авганистан. Петнаест од 19 отмичара авиона којима су напади изведени били су држављани Саудијске Арабије.
"Не можемо у доброј вери и са поштовањем према онима који су погинули и повређени да пожелимо добродошлицу председнику на нашу свету земљу све док не испуни своје обећање", каже се у писму чланова породица жртава.
Они су позвали Бајдена да се држи даље од три локације на којима су напади извршени - Њујорка, Вирџиније и Пенсилваније.
Породице жртава већ дуго тврде да су саудијски званичници унапред знали за напад и нису учинили ништа да га зауставе. Они су и тужили владу Саудијске Арабије, која је негира умешаност, пренео је Танјуг.
Прошлог месеца је, у оквиру тужбе, испитано неколико бивших саудијских званичника, али њихова сведочења имају ознаку тајности, што је додатно наљутило породице жртава.
Оне тврде да су Министарство правде и ФБИ активно настојали да информације о нападима задрже у тајности и да спрече амерички народ да сазна потпуну истину о нападима 11. септембра.
Администрације бивших председника САД Џорџа Буша, Барака Обаме и Доналда Трампа такође су одбиле да скину ознаку тајности са докумената, наводећи као разлог забринутост за националну безбедност.
11. септембар 2001. - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2019
Објављени транскрипти из авиона отетог 11. септембра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала