Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

„Жртве политичког обрачуна“: Рускиње без злата на ОИ у ритмичкој гимнастици први пут после 25 година

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографија„Жртве политичких игара“: Русија без злата на ОИ у ритмичкој гимнастици први пут после 25 година
„Жртве политичких игара“: Русија без злата на ОИ у ритмичкој гимнастици први пут после 25 година - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2021
Пратите нас
Русија је први пут после 25 година остала без златне медаље у ритмичкој гимнастици, а одлука судија да прво место додели израелској такмичарки изазвала је буру негодовања и огорчење међу руским спортистима на Олимпијским играма у Токију али и у Русији. Велика већина сматра да је Дина Аверина жртва политичког обрачуна са руским спортистима.
Аверина је заузела друго место у појединачном вишебоју са 107,650 поена, а њена рођена сестра четврто. Првопласирана Израелка Линој Ашрам је током такмичења испустила траку, један од реквизита, али то судије није омело да је најбоље оцене (107,800 поена).
Дина Аверина сматра да су одлуке судија биле неправедне.

„Пре последње тачке видела сам да је Линој испустила траку и схватила сам да имам шансу. Мислила сам да ако све урадим без грешке да ћу добити добру оцену, али то се, на жалост није десило. Суђење је било неправедно, то ми је било јасно од првог момента, одмах на првој тачки су ми спустили оцене и после се само наставило“, рекла је она новинарима.

Одлуке су, међутим, изазвале реакције како у Токију тако и у Русији, јер већина сматра да се ради о политичком обрачуну са руским спортистима који иначе наступају као тим Руског олимпијског комитета, али без државних симбола – националне заставе и химне.
Наиме, пре три месеца Спортски арбитражни суд подржао је низ санкција које је увела ВАДА због наводне манипулације подацима у московској антидопинг лабораторији.
„Извините, али судије су се недвосмислено понеле недостојно.То је шамар руским спортистима. То је дискриминација. Олимпијске игре су се претвориле у политичке интриге“, прокоментарисала је „сребрна“ са ОИ у Лондону Дарја Дмитријева.
„Разбојништво, ето тако се то зове. Разбојништво и крађа великих размера. Израелка је добро одрадила програм, али је испустила реквизит, зар нисте то видели? Мени се чини да је цео свет то видео осим тих судија“, рекла је Татјана Тарасова, заслужени тренер у уметничком клизању.
Читав случај прокоментарисала је и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова која је рекла да они који су покренули „русофобични рат против спорта“ нису могли да дозволе да Русија победи.
Због тога су се, пред очима целог света, одлучили за фалсификовање.
Дина је 13 пута била светска првакиња и 10 пута европски шампион, док Ашрам ниједном није освојила златну медаљу на светском првенству. Има шест сребрних и пет бронзаних медаља, а док је у Европи извојевала две победе.
Руска одбојкашица Наталија Гончарова - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Олимпијске игре у Токију
Узалудни вапај Рускиње: „Зашто није одмах избачена? Спремне смо да седнемо на авион!“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала