Како се Јапан спремао за рат против СССР-а

© Sputnik / Семен Раскин / Уђи у базу фотографијаПораз Квантуншке војске, највећег одреда империјалног Јапана, крајем Другог светског рата. Тенковске јединице совјетске војске током преласка Великог Кингана у августу 1945. године.
Пораз Квантуншке војске, највећег одреда империјалног Јапана, крајем Другог светског рата. Тенковске јединице совјетске војске током преласка Великог Кингана у августу 1945. године. - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Федерална служба безбедности Русије објавила је документа која показују да се јапанска војска још 1938. године спремала за рат против СССР.
Међу архивским материјалом у којима је Спутњик имао увид – наређење број 70 јединицама 3. армије од 9. августа 1938. године било је издато током совјетско-јапанског сукоба јула-августа 1938. године код језера Хасан.
"Део снага Квантунске армије да оде у подручје источне границе ради повећања спремности за рат против Совјетског Савеза", наводи се у наређењу.

Податке о припремама Јапанаца потврђује и саслушање последњег главног команданта Квантунске војске Отодза Јамада из децембра 1949. године током припрема за Харбинско суђење над јапанским ратним злочинцима. Како се наводи у протоколу, Јамада је признао да је још у децембру 1938. године "одао наређење јединицама 3. Армије да буду у стању борбене готовости за случај почетка рата са Совјетским Савезом".

Јамада је у јануару 1938. године био именован за команданта 3. армије која је била распоређена у Манџурији на граници са СССР-ом, а 1944. године постао је главни командант Квантунске армије. Он је признао да наређење број 70 „сведочи о повећаној спремности за рат против СССР“. По мишљењу стручњака, јапанска војска је 1938. године у пограничним сукобима са совјетском војском вршио процену њене борбене готовости. Двонедељне борбе су завршене победом Црвене армије.
Подсетимо, Јапан је 27. септембра 1940. године потписао Тројни пакт са Немачком и Италијом. Међутим, споразум Москве и Токија из 13. априла 1941. године о узајамној неутралности омогућио је СССР-у да на извесно време обезбеди своју источну границу.
СССР је на данашњи дан 1945. године, поседујући доказе да Јапан ради на бактериолошком оружју и, имајући у воду савезништво Токија са Берлином, објавио рат Јапану. Следећег дана је почела далекоисточна кампања совјетских снага.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала