Маја Гојковић: Продрмаћу многе ствари

© Sputnik / Лола Ђорђевић Маја Гојковић
 Маја Гојковић - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Измене и допуне Закона о култури, којима сам покушала да исправим један лош закон, усвојене су, али моја слободна процена је да је све унутар њега контроверзно и тешко ћемо изменама нешто исправити, рекла је потпредседница владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.
Министарка истиче да зато не би закон више мењала изменама и допунама, већ ће прионути на посао да се донесе добар, нови закон о култури уколико буде и даље водила тај ресор.
Гојковићева је изјавила да у овом, за друштво изазовном периоду, код нас изгледа правило да ако радиш, имаш и непријатеље.
"Најбоље ништа не дирати, кад је то жабокречина у којој увек има оних који се добро сналази. У сваком случају, спремна сам да задирем у многе проблеме, продрмаћу многе ствари", поручила је Гојковићева у разговору за "Политику".
Она је нагласила да јој је задовољство што је успела са председницом владе и председником државе да за ову годину буџет за министарство буде већи него раније.
"Битно је било да тај износ пређе чувених један одсто. Дакле, 1,1 одсто, а мени је још важније на шта се троши тај новац, у томе је суштина. Надам се да ћемо и наредних година имати увећање буџета", додаје Гојковићева.

Да ли ће Сајам књига бити одржан у октобру?

Када је реч о Сајму књига, министарка наглашава да није сигурна да ће се одржати у октобру.
"Подржала сам аргументе издавача да Сајам буде у октобру уместо у септембру, али нисам сигурна да ће то бити могуће. Вољни смо да помогнемо издавачима када они сами буду дефинисали шта и кад желе. Министарство културе преко конкурса помаже сваку врсту издаваштва, имамо откупе књига, капиталних издања, преводе. Имамо различите врсте конкурса, на којима нико никада до краја није био задовољан. Помирила сам се с тим. Мењамо и комисије које одлучују о додели средстава не би ли нашли најбољи модел", казала је Гојковићева.
Министарка наводи да је њена намера да Србија добије нови Национални савет за културу, изазвала бројне реакције и критике, али је истакла "нека ме и критикују, али хајде прво да добијемо тај савет".
Гојковићева је рекла да се Закон о културном наслеђу завршава, закон о аудио-визуелној делатности такође, а ускоро ће почети да се ради и на закону о позоришту, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала