Минск: Литвански граничари насилно протерују избеглице

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗастава Белорусије
Застава Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Литвански граничари насилно протерују избеглице из земље, остављајући их без неопходне медицинске неге, саопштено је на каналу Државног граничног комитета Белорусије на Телеграму.
Према речима граничара, једној жени је позлило и она се онесвестила.
„Граничар је позвао хитну помоћ и пружио прву помоћ на лицу места. Странкиња је превезена у болницу у Ашмјани (Гродњенска област Белорусије) на лекарски преглед“, додаје се у саопштењу, прецизирајући да није први пут да Виљнус оставља илегалне имигранте без медицинске помоћи.
У недељу ујутру на пункту „Клевица“ граничари су идентификовали групу од девет странаца које је „литванска страна довела до границе и покушава насилно да протера“. Истовремено, Државни гранични комитет није дозволио кршење границе.
Последњих дана стање на граници се погоршало. Белоруски граничари су више пута говорили да Литванија присилно протерује илегалне имигранте на суседну територију, док су многи од њих, углавном држављани Ирака, повређени.
Портпарол Државног граничног комитета Белорусије Антон Бичковски изјавио је 4. августа да је у току ноћи на граници са Литванијом пронађен мигрант у тешком стању и да је преминуо током указивања прве помоћи. Преминули је био држављанин Ирака. Истражни комитет Белорусије покренуо је кривични постпак због убиства.
Литванија у последње време изјављује о повећању броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом. Власти земље прогласиле су 2. јула ванредну ситуацију у вези са приливом илегалних миграната. Према последњим подацима, више од четири хиљаде илегалних миграната приведено је у Литванији на граници са Белорусијом од почетка године. Са своје стране, председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да земља више неће задржавати илегалне мигранте у земље ЕУ – због санкција Запада Минск за то нема ни новца ни снаге.
Прочитајте још:
Белорусија распоредила додатне трупе на граници са Литванијом
Литванија: На граници са Белорусијом се чују пуцњи
Минск позвао УН да помогне у решавању ситуације са мигрантима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала