Радници са Западног Балкана поново могу у Немачку

© Sputnik / Лола ЂорђевићГрађевински радници
Грађевински радници - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Радници са Западног Балкана се, након паузе која је проузрокована пандемијом ковида-19, поново могу пријавити за рад у Немачкој.
Како је потврдио Доминик Ерентраут, заменик главног портпарола Савезног министарства за рад и социјалну заштиту Немачке, од 4. јула су практично сва ограничења укинута, и кад је у питању Правило за Западни Балкан и други програми за запошљавање радника из региона у тој земљи.
„Немачко министарство унутрашњих послова је услед пандемије ковида-19 и на нивоу ЕУ ограничило улазак из трећих држава. Ова ограничења су од стране Министарства унутрашњих послова за БиХ укинута 4. јула и ни за једну од шест земаља обухваћених Правилом за Западни Балкан више не постоје ограничења. Тиме су поново омогућена запошљавања у Немачкој путем Правила за Западни Балкан“, објаснио је Ерентраут.
Он је, међутим, напоменуо да је у сваком тренутку поново могуће увођење ограничења, у зависности од развоја ситуације изазване пандемијом.
Када је реч о Правилу за Западни Балкан, Ерентраут је за „Независне новине“ изјавио да оно никад није било укинуто, посебно не након што је, како је нагласио, почетком године поново продужено на период од три године, односно до краја децембра 2023. године.
Арматура  - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Српски грађевинари праве милијарде у иностранству
„Ово правило обухвата и БиХ, а једина новина у односу на претходно Правило је увођење ограничења од 25.000 које се односи на све државе, које, осим БиХ, још обухватају Албанију, Косово, Црну Гору, Северну Македонију и Србију“, рекао је он.
Када је реч о евентуалном отварању нових радних места у Немачкој, засад не постоје адекватни подаци. Како је објашњено, с обзиром на то да пандемија још траје, немачки послодавци у овом тренутку не могу да процене какве ће бити потребе на тржишту рада у наредним месецима, па се засад не оглашавају.
Осим тога, како је речено, Немачка велику пажњу поклања иницијативи „малог Шенгена“, којим жели да задржи раднике у региону и створи заједничко регионално тржиште, како би се регион накнадно лакше интегрисао у ЕУ.
Иначе, недавно су на немачкој телевизији гостовала сва три кандидата за канцелара Немачке након што ће се ове године Ангела Меркел повући у политичку пензију.
Армин Лашет, из партије Ангеле Меркел и њен најизгледнији наследник, Олаф Шолц, кандидат немачких социјалдемократа, и Аналена Бербок, кандидаткиња Зелених, потврдили су да ће подржати и даље радити на интеграцији Западног Балкана у ЕУ, што је важна порука за цели регион.
Као и до сада, моћи ће да се запошљавају сви радници без обзира на формалне квалификације, а који могу да докажу да послодавац у Немачкој жели да их запосли.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала