Отворено прво онлајн Саветовалиште за жене оболеле од рака јајника — како до разговора с онкологом

CC0 / Unsplash / Доктор
Доктор - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Прво онлајн Саветовалиште за жене оболеле од карцинома јајника при Институту за онкологију почело је да ради у среду. Пацијенткиње из Србије које не могу да дођу до свог доктора хоће да чују друго мишљење или радије желе да разговарају са онкологом преко „Зум“ апликације или телефона, сада могу да то учине лако — само треба да закажу термин.
У Саветовалишту тренутно раде три онколога: Маријана Миловић Kовачевић, Лидија Павловић и Анђела Kараферић.

Саветовалиште за жене с раком јајника

До сада им се путем телефона обратило седам пацијенткиња.
„Врло детаљно смо причали о свему, зато што се ми на тај начин до најситнијих детаља упознамо с дилемама које пацијенти имају, а о којима не могу да разговарају када је гужва, када је много доктора и сестара. Просто, не осећају да је довољно добар моменат за ту врсту разговора. Сада могу насамо да питају и добију све одговоре. Више времена је издвојено за њих, више смо им посвећени“, предочава прим. др сци. мед. Маријана Миловић Kовачевић за „Спутњик“.
Дотакли су се, каже, свега што може да интересује жену која има рак јајника:

„Подробно смо причали о њиховим породицама, да ли је неко с ким су у крвном сродству био болестан, колика је вероватноћа да се карцином наследи, чега да се прибојавају, шта да једу... Разговарали смо о свим битним и мање важним стварима. Покушавамо да им одговоримо како најбоље да контролишу болест надаље и којом терапијом треба да се лече. Ако се већ лече, а нису задовољни начином лечења, да им будемо друго мишљење.

Вирус корона отежао лечење

Према статистици из 2018. године, око 800 жена у Србији оболи од карцинома јајника годишње, а нешто више од половине њих премине. Маријана Миловић Ковачевић каже да се ситуација за време ковида 19 погоршала, јер су се пацијенткиње махом јављале у терминалним стадијумима болести.
„Било је и оних који су се јављали у трећем или четвртом стадијуму. Јако је мало било оних који могу да се излече, са првим или другим стадијумом карцинома јајника. Ова болест је сама по себи подмукла, а за време ковида било је мање благовремених дијагностика и већих одлагања почетка специфичног онколошког лечења. Све то је довело до лошијих исхода лечења. Пацијенткиње нерадо долазе у чекаонице које су малене за ту количину онколошких пацијената и због тога одлажу своје контроле. На овај начин могу да добију јасан савет од онколога колико је контрола хитна и када треба да се уради дијагностика, а да притом не морају да дођу у болницу. Заштићене су од било каквог вируса“, истиче Маријана Миловић Ковачевић.
© Sputnik / Михаил Киреев / Уђи у базу фотографијаОко 800 жена у Србији оболи од рака јајника годишње
Биотехнолошка компанија Биокад у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Око 800 жена у Србији оболи од рака јајника годишње

Још саветовалишта у плану

Осим поменутог, у плану је отварање још саветовалишта за друге типове карцинома:
„Ово је, сигурно, само почетак. Мислим да је идеја читаве медицине да се прилично дигитализује, да се донекле трансформише у телемедицину и на тај начин олакша лечење многим пацијентима. Једно је кад неко из Београда жели да дође до доктора, а друго је кад исто то жели неко из села које је веома удаљено од града. На овај начин ће и тој особи бити доступне информације. Морамо да мислимо на то да сви пацијенти добију једнаке услове и информације, јер многи од њих и даље лутају и нису сигурни како да се односе према својој болести.“
Разговор с онкологом заказује се путем имејла (serbca@ncrc.ac.rs) или телефона Друштва Србије за борбу против рака (011/2656-386). Пацијенткиње пре разговора треба да пошаљу своје здравствене извештаје онкологу имејлом, како би се упознао са случајевима. Консултације трају од 25 до 30 минута по особи. Укључивање веб-камере за разговор преко „Зума“ није обавезно.
Прочитајте још:
Даница Грујичић: Повећање малигних тумора код деце
Подвиг српских лекара: Беби одстрањен тумор јетре посебном методом
Чека ли нас епидемија малигних болести? Трећина онколошких пацијената отказује прегледе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала