Скандал у Кијеву због заједничке фотографије украјинске и руске атлетичарке

© AP Photo / David J. PhillipОсвајачице олимпијских медаља на такмичењу у скоку увис: Аустралијанка Никола Макдермот (бронза), Рускиња Марија Лацискене (злато) и Украјинка Јарослава Магучих (сребро)
Освајачице олимпијских медаља на такмичењу у скоку увис: Аустралијанка Никола Макдермот (бронза), Рускиња Марија Лацискене (злато) и Украјинка Јарослава Магучих (сребро) - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Министарство одбране Украјине обавиће разговор са атлетичарком Јарославом Магучих, која је на Олимпијским играма у Токију освојила бронзу на такмичењу скоку увис, због фотографије са Рускињом Маријом Ласицкене, која је освојила злато, саопштила је заменица министра Ана Маљар.
Ласицкене је победила на такмичењу прескочивши 2,04 метара. Друга је била Аустралијанка Никола Макдермот, а трећа – Украјинка Јарослава Магучих. После победе, украјинске спортисткиње честитале су Рускињи на освојеној титули, а Ласицкене и Махучих су направиле неколико заједничких фотографија. Неки украјински медији, као и националисти, критиковали су фотографију, а екстремисти су почели да остављају увредљиве коментаре на Фејсбуку украјинске атлетичарке.
Заменица украјинског министра објаснила је да је Магучих млађи поручних Оружаних снага Украјине.
„Фотографија Јарославе поред атлетичарке Марије Ласицкене, која је наступала за тим Олимпијског комитета Русије, изазвала је негодовање у друштву. Спортисти који представљају Украјину на међународним такмичењима треба да схвате да руско-украјински рат траје у Украјини и то намеће одређена ограничења и одговорности“, написала је Маљарова на својој страници на Фејсбуку.
Према њеним речима, немарно понашање спортиста може постати „предмет информационих специјалних операција непријатеља“.
„Истовремено вас молим да престанете са прогоном Јарославе док не чујемо њено објашњење. Јарослава Магучих се тренутно налази у Токију. Одмах по њеном повратку планирала сам састанак са њом. Обавестићу вас о резултатима разговора“, додала је она.
Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу, где су власти 2014. године започеле војну операцију против самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике, као и због Крима који се ујединио са Русијом након референдума на полуострву. Украјинске власти су више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала