Страх од меке моћи Русије — и кад гасе пожаре у земљама НАТО-а

© Sputnik / Георгий Зимарев / Уђи у базу фотографијаВишенаменски руски авион-амфибија Бе-200ЧС за гашење пожара
Вишенаменски руски авион-амфибија Бе-200ЧС за гашење пожара - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Иако НАТО сматра Русију љутим противником, неке чланице Алијансе приморане су да се у случају катастрофа као што су пожари, који последњих недеља бесне у Грчкој и Турској, ослоне управо на руску помоћ. Истовремено, НАТО се љути на земље које ту помоћ прихвате. Одсуство реакције у случају Турске и Грчке је доказ немоћи и несолидарности НАТО-а и ЕУ.
Ово за Спутњик каже војни експерт Митар Ковач, председник Евроазијског безбедносног форума, коментаришући пакао кроз који Грчка данима пролази због пожара који бесне на више од стотину места.
Изузетно високе температуре и снажни ветрови изазвали су катастрофалне пожаре у деловима југоисточне Европе, прво у Турској, а затим и у Грчкој. Хиљаде људи је евакуисано, а штета се већ мери стотинама милиона евра. Гори и у Русији, та земља је у гашењу шумских пожара ангажовала и војне авионе.
Иста механизација гасила је крајем јула велике пожаре који су захватили анталијску област у Турској, у којој поново гори на југозападу. У гашењу ова земља има подршку Ирана, Азербејџана, Украјине, Шпаније и Хрватске, али је пресудна помоћ Русије. Руски авиони и хеликоптери пре неколико дана угасили су и пожар на Родосу.
© AP Photo / Giannis Spyrounis/ilialive.gr via APПожар код древне Олимпије у Грчкој
Пожар код древне Олимпије у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Пожар код древне Олимпије у Грчкој

Зашто чланице НАТО-а морају да траже помоћ Русије?

Митар Ковач пре свега примећује да чланице Алијансе скромно показују солидарност, али додаје да оне суштински немају капацитет да помогну на прави начин. Када су Турска и Грчка схватиле да не могу очекивати праву помоћу од НАТО-а и организација Европске уније, наравно да су нашли праву адресу у Русији, у међусобној комуникацији највиших руководилаца тих држава, а како Русија може да помогне, најбоље се видело прошлог месеца у Турској.
Русија је послала три авиона Б 200, а затим и пет авиона ’Иљушин 76‘ и три хеликоптера, то су моћна и потврђена ефикасна средства, сигурно је да су допринела гашењу великог броја пожарних места, помиње се бројка од око 155 жаришта. Нису, наравно, сви ти пожари били истог обима и нису на исти начин угрожавали људске животе и материјална добра, али изводи се један закључак — Русија поред огромног броја пожара на њеном Далеком истоку, у Сибиру, Јакутији, великој површини захваћеној ватром, смогла је снаге да солидарно учествује, да пружи помоћи у Турској и Грчкој“, примећује Ковач.
Он додаје да се управо на оваквим природим катастрофама види суштинска разлика у стратешком размишљању НАТО-а и Русије. Немогуће је замислити да Русија размишља да ли да помогне било којој земљи која јој се обрати за помоћ у било којој катастрофи.
„То говори и о величини њене спољне политике, опредељености Русије да помогне било којем народу и држави, без обзира да ли је чланица НАТО пакта или не. Оно што је цинично и проблематично, јесте што Сједињене Америчке Државе преко НАТО-а сугеришу Турској и Грчкој да су олако ступиле у контакт са Русијом и примиле ту помоћ, јер је то ширење меке моћи Русије и утицаја Русије на простору југоисточне Европе. Приговориле су да је то својеврстан начин компромитовања НАТО-А и ЕУ, кроз указивање на њихову немоћ“, каже Ковач.
© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуски хеликоптер за гашење пожара
Руски хеликоптер за гашење пожара - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Руски хеликоптер за гашење пожара

НАТО љут на Турску и Грчку

Он додаје да је јасно да политика управља свим процесима, али да постоје ситуације у којима мора да буде мање важна, јер реч је о природним катастрофама које угрожавају људске животе.
Ковач за Спутњик открива да укор који су добиле Грчка и Турска, јер помажу ширењу меке моћи Русије, није најстрашнија ствар која се догодила у кризи са пламеном који данима гута све пред собом.
„Грчка је, знајући да јој НАТО, а ни САД не могу пружити адекватну помоћ у погледу гашења пожара, тражила од Сједињених Америчких Држава директну помоћ у дроновима и сличној опреми, да извиђа шире просторе и правовремено види локације избијања нових пожара, сателитског и сваког другог праћења кретања лица или њиховог недозвољеног деловања на просторима који могу бити угрожени пожаром. Ни тај део извиђачких информација није на време дељен, ни са Турском, ни и са Грчком, иако се располаже са респективним обавештајно-извиђачким системом који зумира одређени простор.“

Зашто Русија доминира?

Митра Ковача питали смо и зашто Русија доминира када је у питању реаговање у катастрофама. Он каже да ју је на то приморала пре свега чињеница да је реч о просторно највећој држави света. Руски народ се генерацијама на огромном простору сусреће са разним катастрофама, а то је утицало и на свест оних који одлучују, што није случај у остатку света, каже Ковач.
© Фото : EMERCOM of Russia for the Republic of Sakha (Yakutia)Авион амфибија Бе-200
Авион амфибија Бе-200  - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Авион амфибија Бе-200
„Континуирано улажу средства за школовање кадрова, опремање и организовање тих снага, као и у добар начин трансфера технологија које су служиле за војне намене у потребе изградње система који се могу ефикасно користити за гашење пожара. Отуд и ови авиони и хеликоптери, увек са новом генерацијом стизала је и нова опрема, прилагођавање тих авиона и хеликоптера за гашење пожара или учешћа у случају великих природних непогода, земљотреса, поплава, разних несрећа.“
Ковач на крају разговора за Спутњик истиче још једну важну чињеницу — човек не може да победи природу.
„Русија је и даље свесна људске немоћи, која се и сад испољава, човек је највише угрожен ратовима, ватром и водом. То је тројство које и даље угрожава цивилизацију, без обзира на њен технолошки развој. Човек може да ограничи те несреће, да ублажи њихове последице, али нажалост, не може превентивно да делује и да у самом почетку елиминише пожаре, поплаве или земљотрес.“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала