Опрез: СЗО и Бил Гејтс не надокнађују штету — нова интернет превара отима новац и податке

© Depositphotos.com / StokketeХакер
Хакер - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Ако примите имејл или поруку на друштвеним мрежама у којима Светска здравствена организација и фондација „Бил и Мелинда Гејтс“ нуде да вам надокнаде штету насталу током пандемије ковида 19, не наседајте. Реч је о „фишинг“ нападу, потпомогнутом лукавим социјалним инжењерингом, због којег можете да останете без новца и угрозите своје личне податке.
Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је јавност на превару о наводној специјалној лутријској награди за надокнаду губитака и штете током пандемије ковида 19 у вредности од милион долара под покровитељством СЗО, ММФ-а и фондације „Бил и Мелинда Гејтс“.
Преваранти се представљају као фирма за финансијско управљање из Лондона и лажно тврде да их је СЗО ангажовала да исплаћују награде. У саопштењу СЗО наводи се и да се превара спроводи различитим каналима.

Нова превара отима новац и податке

Канали су имејл и друштвене мреже, а превара је заправо „фишинг“ (енг. phishing) напад, врста сајбер-напада у ком хакери или преваранти користе друштвени инжењеринг, односно психолошку манипулацију да намаме жртве да им открију своје поверљиве податке или уплате новац.
Такви напади нису новост, али овог пута се напад изводи лукавије, јер као основу за манипулацију користи добро познате институције као што су СЗО и фондација „Бил и Мелинда Гејтс“, уливајући људима поверење у лажно обавештење о накнади штете. Пре него што им штета буде „надокнађена“, од жртава се траже лични подаци и уплата у биткоинима, којима не може да се уђе у траг.
„Имејлови који стижу су уверљиви, делује као да су прави, да су их заиста послале фондација Била Гејтса и СЗО, што није тачно. Социјални инжењеринг има више постулата на којима почива. Један од њих је ауторитет. Ако је неко ауторитет, ако вам приђе униформисани полицајац и тражи вам личну карту, ви ћете вероватно помислити да је то у реду, а то можда уопште није полицајац. Идеја да ће вам неко надокнадити штету је потпуно бесмислена, а то је прва ствар за коју се људи не запитају, него помисле да то заиста постоји, а не постоји. Иде се и на људску лакомост, на лако долажење до новца“, појашњава стручњак за сајбер-безбедност Горан Куњадић за „Спутњик“.
© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаАко сте већ насели на превару, можете само да контактирате с надлежним органима како би спровели истрагу
Програмер за компјутером - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Ако сте већ насели на превару, можете само да контактирате с надлежним органима како би спровели истрагу
Ако сте већ насели на ову превару, нажалост, не постоји много тога што можете да урадите, осим да контактирате с надлежним органима који могу да спроведу истрагу. Те истраге углавном не уроде плодом, што значи да сте изгубили новац који сте уплатили и да су ваши подаци о личности вероватно већ на црном тржишту интернета.

Како препознати превару

На питање како да људи препознају преварантске имејлове и заштите се, Куњадић одговара:

„Прво треба да виде да ли је то стварно тај пошиљалац. Људи у принципу то не знају да провере, али морају да посумњају. Неко мора да им каже да ли је то прави имејл или није. Ако сумњају, постоји Национални ЦЕРТ коме се то шаље. Они то одраде и евентуално јавно објаве да се ради о лажном имејлу. Једноставно, стално треба радити едукацију људи, да не верују свему што добију на имејл нити што прочитају на друштвеним мрежама и интернету уопште. Морају да праве селекцију шта је истина, а шта није.

Превару и друге сумњиве активности на интернету можете да пријавите на сајту Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге — Националног ЦЕРТ-а — кликом на поље „Пријави инцидент“.
Прочитајте још:
СЗО упозорава најширу јавност на превару
Преваранти поново „пецају“: Не делите податке – опљачкаће вас
„Наследили сте милионе“: Преваранти „пецају“ и наивне Србе , плен су — новац и идентитет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала