Цена купине достигла историјски максимум

© pixabayКупине
Купине - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Пратите нас
Цена купине ове године достигла је свој историјски максимум и креће се око 200 динара по килограму, а велику потражњу тог воћа условила је несташића на светском тржишту, пише агенција РИНА.
Како се наводи, то је велики скок у цени, с обзиром да се откупна цена претходних година кретала у просеку око 50 динара.
Воћар из Ивањице Добривоје Радовић очекује да ће у наредним данима цена купине расти и да ће коштати и око 300 динара по килограму.
"Мексико као највећи произвођач је подбацио, зато је велика потражња влада за нашим воћем. Биће ово једна од најбољих година, а велика шанса јесу и нова тржишта која су нам отворена, попут Скандинавских земаља", рекао је Радовић.
Истиче да је потражња за купином чак и већа од оне за малином.
Међутим, и купина дели исту судбину као и малине, јер су приноси ове године доста мањи него претходних.
Некада је у Србији под купином било око 6.700 хектара, а услед неисплативе економске рачунице ранијих година многи су посекли своје засаде, па је сада под тим воћем свега око 1.300 хектара.
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је апеловао на воћаре да ову добру годину и приходе искористе како би уложили у производњу.
"Година је добра, али је питање шта ће бити већ следеће. Зато је јако важно да се улаже у противградне мреже, систем заштите, али и да се занове засади јер ће тако имати много већи род", рекао је Недимовић и додао да мора да се улаже у технологију, како би род био загарантован.
Истакао је и да ће Министарство кроз субвенције такође помоћи онима који желе да улажу у своје малињаке, пренео је Танјуг.
Ивањица - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Лопови у Србији краду и „црвено злато“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала