Дрецун: Куртијева политика води ка новим сукобима

© Дејан СимићМилован Дрецун
Милован Дрецун - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Пратите нас
Политика Аљбина Куртија води ка новим сукобима и дестабилизацији читавог региона, оценио је данас председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и навео да је премијер привремених приштинских институција заробљен у прошлости и да је његова политика „хладноратовска“.
Дрецун је рекао да је очигледан „менталитет“ Аљбина Куртија као политичара који изборе на којима је победио сматра историјским и зато не прихвата ниједан споразум који су његови претходници постигли са Београдом.
„Зато негира Бриселски споразум, покушава да га потпуно сруши и да сруши дијалог, зато неће да формира Заједницу српских општина, зато не жели да Приштина постане део иницијативе Отворени Балкан и улази у спорове са Едијем Рамом“, казао је Дрецун за ТВ Пинк.
Навео је да Курти не жели да учествује ни у каквим иницијативама ако такозвано Косово није признато од стране Београда, а пошто то, истиче Дрецун, не може да постигне, иде другим путем који води ка самоизолацији.
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2021
Курти ударио на Раму – камен спотицања „Отворени Балкан“
Како каже, Курти се домаћој јавности представља као свемогућ и једини који може да уради нешто за Косово и зато минира све што има везе са Београдом.
Дрецун очекује да ће Курти наставити са таквим понашањем и указује да нема оштрих реакција из Брисела, Берлина и Вашингтона и да нико не покушава да Куртија скрене са тог пута.
„То је пут који води у нову дестабилизацију и нове сукобе који су политички, али који доводе до повећаног броја етнички мотивисаних напада на Србе на КиМ и дестабилизују читав регион“, упозорио је Дрецун.
Подсећа да је Приштина усвојила резолуцију о наводном геноциду у Сребреници и очекује да ће Курти, како каже, и даље играти на ту карту.
„Мислим да та прича о суочавању са прошлошћу неће утихнути и да ће се интензивирати у наредном периоду. Али, ми ћемо од септембра кренути да интензивније радимо на томе да одговоримо на ту кампању о некаквом геноциду“, казао је Дрецун, преноси Танјуг.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала