- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Хоће ли вода постати проблем број 1 у Србији? | Енергија Спутњика

Пратите нас
Србија је земља са недовољно властитих вода за све потребе у будућности, наведено је у Просторном плану Србије. Најбитнија је, свакако, вода за пиће, али ништа мање важна вода за основне животне потребе, али и наводњавање, индустрију…
Према извештају Уједињених нација из 2003. године Србија је на 47. месту од 180 држава у свету, када је реч о водним ресурсима. На основу тога, може се закључити да наша земља није сиромашна водама. Међутим, већи део вода у Србији чине транзитне воде, док је домицилних вода значајно мање - Велика Морава и њене притоке су главни домаћи водни ресурси.
Са све приметнијим климатским променама и деградацијом животне средине угрожавамо не само површинске токове већ и подземне воде. А последице могу бити катастрофалне.
О томе како газдујемо водним ресурсима, бринемо ли на прави начин о водоизвориштима, јер су ту лоцирани рени бунари за напајање водом градова и насеља, о томе зашто смо запустили канале за наводњавање, зашто се уређења обала река и речица сетимо тек у време поплава, зашто неодговорно градимо деривационе мини хидроелектране, загађујемо реке и језера, шта нам по питању вода доносе суше, у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са хидрогеологом, проф. др Зораном Стевановићем са Рударско геолошког факултета у Београду.
Енергија Спутњика 09.08.2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала