Хрватска потврдила: Добијен захтев од БиХ за кривично гоњење генерала

CC0 / Daniel_B_photos / Судијски чекић
Судијски чекић - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Пратите нас
Хрватско Министарство правосуђа потврдило је да је од Тужилаштва БиХ добијен захтев за кривично гоњење 14 хрватских команданата због сумње на кршење међународног права у оквиру војно-полицијске акције ''Бљесак''.
Реч је, наводи се, о поступку у којем надлежно правосудно тело БиХ сумња да је 14 држављана Хрватске наводно починило кривична дела која БиХ доводи у везу с војно-полицијском операцијом ''Бљесак''.
У захтеву се наводи и да је потребно извршити детаљну правну анализу достављене документације како би се утврдило постоје ли формалне претпоставке за преузимање кривичног прогона.
Додаје се и да ће Министарство приликом доношења одлуке о даљем поступању водити рачуна о државним интересима, али и о најбољим интересима особа за које се тражи уступање кривичног прогона, а све у оквиру важећих међународних прописа и хрватског закона.
Указује се да достављене замолнице не могу довести у питање легитимитет, како се наводи, ослободилачких операција ''Бљесак'' и ''Олуја''".
Захтев Тужилаштва БиХ да Хрватска процесуира 14 генерала због ратних злочина почињених у операцији Бљесак из маја 1995., коментарисао је раније данас бивши министар одбране Анте Котромановић.
“Сећам се тога, то смо с гнушањем одбацили. Донели смо резолуцију на влади да је то неостварива мисија”, рекао је Котромановић.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала