Комшић: Тужилаштво БиХ без правног основа да захтева покретање поступака поводом Олује и Бљеска

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељко Комшић
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Пратите нас
Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић каже да Тужилаштво БиХ нема ниједан правни основ да захтева покретање поступака против хрватских генерала, ако је реч о акцијама Бљесак и Олуја.
"Према мом мишљењу, ако се ради о операцијама Бљесак и Олуја, не постоји ниједан правни основ да Тужилаштво Босне и Херцеговине покрене такве поступке. Јер, и ако постоји такво кривично дело, оно није почињено ни на територији Босне и Херцеговине нити над држављанима Босне и Херцеговине. За такво нешто може бити само и искључиво надлежно Тужилаштво Републике Хрватске", рекао је Комшић, пренео је сарајевски портал Кликс.
Ако је, како каже, реч о операцијама "Маестрал" и "Јужни потез", које су извођене на територији БиХ, постоји основ за процесуирање.
"Ако је реч о ове две операције, ствари стоје потпуно супротно. Тужилаштво не само да има право на покретање поступака него има обавезу да процесуира сва кривична дела почињена у тим операцијама", рекао је Комшић.
Медији су раније објавили да је БиХ упутила захтев Хрватској да кривично гони 14 команданата у операцији Бљесак, због командне одговорности страдања цивила с простора где је извођена акција.
Извештај о страдању и деловању Хрватске војске је још пре 15 година донесен у Бањалуци и претпоставља се, пише Кликс, да га је сачинило Министарство унутрашњих послова Републике Српске.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала