„Водич за тајни рат“: ФСБ Русије објавила јапанска правила мучења из 1944. године

© A.SavinЗграда руске Федералне службе безбедности (ФСБ) у Москви.
Зграда руске Федералне службе безбедности (ФСБ) у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Пратите нас
Јапанска војска се крајем Другог светског рата припремала за различите методе мучења ратних заробљеника, за шта је Генералштаб Квантунске војске издао специјалну инструкцију која описује методе мучења, следи из докумената чије је оригинале широј јавности први пут представила Федерална служба безбедности Русије.
Међу новим архивским материјалима у које је Спутњик имао увид, налази се такозвани „Водич за тајни рат“ из 1944. године који је припремило Одељење за истраживање Генералштаба Јапана. Он садржи главне тачке испитивања ратних заробљеника.
Према упутствима, „мучење мора да се врши тако да нема лоше последице по нас“.
„Мучење, која садржи физичко наношење бола, мора да се одржава и наставља тако да особа која се саслушава нема други начин да се реши патње сем да пружи истинито сведочење“, наводи се у саопштењу.
Међутим, код људи снажне воље, мучење може да повећа жељу за пружањем отпора „и да након успешног саслушања остави огорченост на царство“, сматрао је јапански Генералштаб.

Начини мучења морају да буду такви могу лако да се примене и да немилосрдно наставе мучења испитиваних лица, али тако да на крају нема рана или ожиљака на њиховим телима.

У водичу су дати и примери таквог мучења. Конкретно, план је био да се испитаницима сипају капи воде у нос и уста, окрећи ћи их пре тога на леђа, са ногама увис. Такође је препоручено да се они положе на земљу и да им се „гази по скочним зглобовима“.
„Након мучења, потребно је убедити особу која је подвргнута томе да је та мера била потпуно природна“, саветовао је јапански Генералштаб.
Федерална служба безбедности Русије објавила је у недељу документа која показују да се јапанска војска још 1938. године спремала за рат против СССР.
Подсетимо, Јапан је 27. септембра 1940. године потписао Тројни пакт са Немачком и Италијом. Међутим, споразум Москве и Токија од 13. априла 1941. године о узајамној неутралности омогућио је СССР-у да на извесно време обезбеди своју источну границу.
СССР је 8. августа 1945. године, поседујући доказе да Јапан ради на бактериолошком оружју и, имајући у виду савезништво Токија са Берлином, објавио рат Јапану. Следећег дана је почела далекоисточна кампања совјетских снага.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала