Кина повукла амбасадора из Литваније због Тајвана

CC0 / Pixabay / Пекинг
Пекинг - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2021
Пратите нас
Кина је повукла амбасадора из Виљнуса након што су власти Литваније дозволиле Тајвану да отвори представништво у земљи, саопштило је Министарство иностраних послова Кине.
"Недавно је влада Литваније, без обзира на то што је кинеска страна више пута упозоравала на последице, саопштило да ће дозволити тајванској администрацији да отвори "представништво" у име "Тајвана". То представља грубо кршење принципа комуникеа о дипломатским односима између две државе и нанело је озбиљну штету суверенитету и територијалном интегритету Кине", наводи се у саопштењу МИП-а Кине.
Како се наводи, Кина се оштро противити овоме. Влада Кине је одлучила да повуче свог амбасадора из Литваније и затражила је од литванске владе да повуче свог амбасадора из Кине.
Раније је министар иностраних послова Тајвана Џозеф У објавио да острво намерава да отвори представништво у Литванији. Седиште ће му бити у Виљнусу и зваће се "Тајванско представништво у Литванији". Министарка економије и иновација Литваније Аушрине Армонајте обавестила је да ће трговинско представништво бити отворено у октобру-новембру.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала