Упозорење стручњака: У Србији кукуруза ове године до 50 одсто мање

© Tanjug / JAROSLAV PAP / Кукуруз
Кукуруз - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Високе температуре и недостатак влаге смањиће ове године род кукуруза у Србији до 50 одсто и стање те културе не би могле да поправе ни кише, упозорили су пољопривредни стручњаци.
Руководилац маркетинга у земунском Институту за кукуруз „Земун поље“ Живота Јовановић рекао је да ће, зависно од подручја, принос бити од 30 до 50 одсто мањи него што се очекивало, али да нема опасности од болести афлатоксин која се јавља услед превеликих киша и влаге.
„Ова година ће бити једна од слабијих година због екстремно високих температура због чега се кукуруз лоше опрашио, мало влаге и лоше распоређених падавина“, рекао је Јовановић.
Додао је да је најгора ситуација у Банату, источној Србији и делу Шумадије, а да је род просечан или добар у западној Бачкој, Срему и пожешкој котлини, али да то није велика територија, преноси портал Агросмарт.
Он је рекао да је стање семенског кукуруза на 1.300 хектара тог Института добро јер се 85 одсто наводњава и да ће га бити довољно за домаће тржиште и за извоз.
Директорка Удружења за унапређење производње житарица и уљарица „Жита Србије“ Сунчица Саковић рекла је да ће, према процени од пре неколико дана, просечан принос бити 5,9 тона по хектару, а укупан род око шест милиона тона, али да ће се прогноза сигурно кориговати.
Она је рекла да је род прошле године био 8,1 тону по хектару а укупан род око шест милиона тона.
Саковић је рекла да неколико последњих година влада суша која је посебно 2012. године била велика, када је просечан принос био око три тоне по хектару, а укупан 3,75 милиона тона.
„Иако је 2012. година била лоша Србија је тада успела да извезе 575.000 тона кукуруза“, рекла је она.
Подсетила је да је једна од лошијих година била и 2015. када је просечан принос био 5,4 тоне по хектару, укупан род је био 5,68 милиона тона, од чега је извезено 1,6 милиона тона.
Саковић је рекла да је повећана домаћа потрошња кукуруза са 4,4 милиона тона на 4,6 до 4,7 милиона тона и да ће ове године бити довољно за домаће тржиште, али да је угрожен извоз.
Кукурузом је ове године засејано нешто више од милион хектара, а сојом око 250.000 хектара.
Процена просечног рода соје, која је такође осетљива на сушу, већ је коригована са 2,2 тоне по хектару на две тоне и према речима Саковић могуће су и нове корекције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала