Ванредна ситуација проглашена у Пожеги

© Flickr / Luis Славина
Славина - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2021
Пратите нас
У општини Пожега данас је проглашена ванредна ситуација због несташице воде.
Претходно је, због све алармантнијег водоснабдевања изазваног малим протицајем реке Рзав, ванредна ситуација проглашена и у Ариљу.
У тим општинама Златиборског округа најтеже је у висинским деловима сеоских домаћинстава, јер водотоци другог реда пресушују.
"Сва села која су у систему, а то је око 80 одсто, немају пијаћу воду. Ми већ 10 дана шаљемо цистерне са пијаћом водом по селима, а ускоро ћемо почети да шаљемо и цистерне са техничком водом. Нажалост, то је једино што можемо да урадимо у овој ситуацији", рекао је председник општине Пожега Ђорђе Никитовић.
Пожега са водосистема "Рзав" добија испод 60 литара воде у секунди, што је четвртина потребне воде.
"Главни проблем је веома мали протицај реке Рзав, на профилу где ми захватамо воду за овај регионални систем. Та вода долази овде у фабрику, па је ми испоручујемо корисницима. Тренутни протицај је око 1.050 литара у секунди што је веома мало", каже директор Јавног предузећа "Рзав" Зоран Бараћ.
У селима је долазило и до пренапрегнутости водоводног система и пумпе због тога нису успевале да испумпају воду, а многа домаћинства су нерационално користила воду.
"Веома је важно у овом периоду, када немамо воде за пиће, да се она искључиво користи за пиће, кување и за одржавање личне хигијене", истиче Бараћ.
Из локалне самоуправе кажу да ће се проблем несташице воде решити тек када буде урађена реконструкција старог изворишта у Пожеги јер ће на тај начин ова општина имати свој извор пијаће воде, али та реконструкција биће завршена тек наредне године, пренео је Танјуг.
Ариље – панорама - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Ванредна ситуација у Ариљу
Да ли ће вода постати проблем број 1 у Србији у емисији Енергија Спутњика разговарали су Јелица Путниковић и проф. др Зоран Стевановић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала