Вучић поручио председнику Израела: Разочарали сте нас признањем независности Косова

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић и израелски председник Исак Херцог данас су се у телефонском разговору сагласили да би у развоју српско-израелских односа требало имати у виду историјску блискост српског и јеврејског народа, обележену заједничким страдањем током Другог светског рата.
Председник Вучић је нагласио да је признање тзв. Косова од стране Државе Израел било разочарање за Србију и њене грађане, али истовремено изразио жељу да Србија са новим руководством Државе Израел, којем је пожелео успех у раду, унапреди билатералне односе, саопштила је прес служба председника.
„Сматрамо веома важним да Србија и Израел, кроз сарадњу, дају допринос политичком и мирном решавању свих спорова, сукоба и отворених питања", рекао је Вучић и додао да ће и данашњи разговор са председником Херцогом допринети бољем разумевању међу двема земљама, саопштила је прес служба председника.
Вучић је изразио очекивање да ће председник Херцог и Израел наставити да пружају подршку дијалогу Београда и Приштине, као једином начину за решавање, за Србију, осетљивог питања Косова и Метохије.
Двојица државника су изразили очекивање да ће две земље успоставити чешће контакте, како би редовно разматрале теме од заједничког интереса.
Говорећи о економској сарадњи, саговорници су се сагласили да она бележи сталан успон услед повећаних израелских инвестиција.
Израел је један од значајнијих инвеститора у нашој земљи, а најважније инвестиције су у области транспорта и изградњи некретнина. Двојица председника су констатовали да постоји додатни простор за проширење сарадње, што укључује и повећање трговинске размене, при чему би отварање представништва Привредне коморе Србије у Израелу дало додатни импулс остварењу тог циља.
Саговорници су изразили интерес за унапређење војно-економске сарадње, као и сарадње у области енергетике, културе, образовања и спорта, наводи се у саопштењу, а преноси Танјуг.
Израелске заставе у Приштини поводом успостављања дипломатских односа са такозваним Косовом - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2021
У Јерусалиму отворена амбасада такозване државе Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала