Белоруски активиста открива: Блогери и новинари пробали да изведу пуч у Белорусији

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаПротести у Минску
Протести у Минску - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Пратите нас
Опозициони новинари и блогери су стајали иза неуспелог покушаја смене власти у Белорусији прошле године, а не политичари, изјавио је суоснивач Телеграм канала „Некста“ Роман Протасевич.
Протасевич је објаснио да се „Некста“ из опозиционог медија претворила у медији који се финансира из иностранства, пре свега из Пољске, у политички пројекат са антидржавном оријентацијом.
Протасевич је рекао да он није био оснивач пројекта „Некста“.
„Ја сам се прикључио пројекту тек када су белоруског новинара Владимира Чуденцова ухапсили на граници када је покушао да из Белорусије побегне у Пољску. До тог тренутка нисам имао никакве везе са тим пројектом. Знао сам да он постоји, да Владимир ради са Степаном Путилом (оснивачем Телеграм канала ‘Некста’)“, рекао је он у интервјуу за „РТ“.
„У почетку то није био политички пројекат, као и већина белоруских медија, чак и оних који су сада затворени, они нису били од самог старта чисто политички пројекти. Далеко од тога да су они били против државе“, навео је Протасевич.
Белорусија, ЕУ застава  - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Нови санкциони удар Запада на Белорусију: На мети Лукашенкова породица, КГБ...
„Ја сам пројекат ‘Некста’ сматрао својим пројектом, имам у виду Телеграм пројекат. Ја сам се њиме бавио. За мене је то заиста било као моје дете. Чиме се бавио Степан, као директор целокупне организације и на који начин је радио, са ким је он разговарао, одакле је узимао новац и тако даље, то је била његова ствар, ја у то нисам улазио. Једино, а о чему сам раније говорио, то је да сам видео на његовом новчанику Пејпал и то је све“, појаснио је он.
Протасевич сада намерава да реализује свој пројекат.
„Размишљам или да то буде неки мој лични бренд или неки посебан медијски пројекат. Не кажем да ће он од самог старта бити велики, али имам планове. Могуће је да су планови велики, пре свега јер сада у Белорусији практично и нема медија који би били нешто између“, рекао је он.
Пољски војници на церемонији дочека батаљона НАТО-а под руководством САД у пољском Ожишу - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
КГБ Белорусије упозорава: Запад разматра употребу војне силе за смену власти у земљи
Поред тога Протасевич је изјавио да је одустао од радикалне позиције "јер је то данас потребно друштву“.

„Друштво се уморило од оголеле пропаганде говора мржње, уморило се од непрестаних међусобних оптужби. Желим да урадим оно што ће пре свега одговарати захтевима друштво, а друго и захтевима времена. И урадити нешто на неутралној основи, што свако може мирно да чита“, рекао је Протасевич.

Инцидент са принудним слетањем у Минск
Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба. Информација о минирању није потврђена.
Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала