На Сицилији измерен историјски максимум Европе: 48,8 степени

© PixabayСиракуза
Сиракуза - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Пратите нас
У покрајини Сиракуза на Сицилији данас је измерена температура од 48,8 степени Целзијуса и то је, како се наводи, највиша температура откад постоје метеоролошка мерења на тлу Европе.
Милански дневник Коријера дела Сера објавио је податке о мерењима Агрометеоролошког информативног сервиса Сицилије (СИАС) у којима се наводи да је данас у 14 часова у градићу Флоридија у покрајини Сиракуза измерена рекордна температура ваздуха од 48,8 степени по Целзијусовој скали.
Досадашњи званични рекорд држала је Атина у којој је 1977. године измерено 48 степени, али је у септембру 1999. године на Сицилији измерено 48,5 степени, међутим то мерење није званично потврђено као рекордно.
Ни данашњи рекорд Флоридије још није службено потврђен, јер то морају да учине стручњаци Светске метеоролошке организације. Флоридија и унутрашњост покрајне Сиракузе налазе се на посебном месту које због свог специфичног положаја и географске конформације додатно подиже температуру до највиших вредности.
Само десетак километара од Флоридије температуре су и до 10-12 степени ниже, а стручњаци објашњавају да на врло високе температуре на Сицилији, у централној и јужној Италији, а понекад и на северу, утиче ваздушна струја која стиже из Сахаре, пренео је Танјуг.
Црвени метео-аларм сутра ће бити на снази у десетак италијанских градова, а у петак у 15.
Прочитајте још:
Пожар - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Сицилија увела шестомесечно ванредно стање због пожара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала