НАТО шаље на Космет додатне трупе без сагласности Савета безбедности

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCU НАТО војник скаче са оклопног возила.
НАТО војник скаче са оклопног возила. - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Пратите нас
Додатне трупе НАТО пакта крајем августа умаршираће на Косово и Метохију у склопу вежби са Кфором ради увежбавања сценаријa контроле масе и нереда и безбедносних операција. Ово, сматра професор Митар Ковач, наговештава да НАТО има процену да су немири на Косову могући и да због тога спремају додатне трупе које би могле да притекну у помоћ Кфору.
Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума за Спутњик напомиње да се овакав тип војних вежби никада не одржава уколико не постоје нека оперативна сазнања да би могло доћи до неких кризних ситуација.

Додатне трупе НАТО без одобрења СБ УН

„Сам тип и карактер вежбе говори о томе како НАТО процењује будућност стања на Косову и Метохији. Јасно је да актуелна такозвана власт у Приштини није спремна да на политички начин учествује у преговорима и да решава проблеме на Космету а то се види и по последњим одлукама и суспендовању Вашингтонског споразума. Из тих разлога можемо рећи да НАТО на неки начин оцењује да, што због унутрашњих разлога, што због блокаде споразума, али и могућег запоседања севера Косова могу избити нереди где би НАТО преко Кфора реаговао на контроли и сузбијању инцидента,“ објашњава професор Ковач.
Према саопштењу из Кфора, међународне војне снаге на Косову и Метохији ће извести вежбу оперативне пробе, због које ће привремено бити повећан број јединица и војника на терену у периоду од 30. августа до 8. септембра, али се не наводи да ли су за исту добили и одобрење из СБ УН јер уколико се то није десило повећањем броја НАТО војника на територији Косова и Метохије крше се сви споразуми, од Кумановског до Резолуције 12 44.
Ковач каже да Кфор нема право да самовољно повећава број страних тупа на Косову без сагласности СБ УН.
„Што се тиче понашања Кфора, слободно можемо рећи да се спроводи стратегија НАТО-а, односно водећих држава војног војног савеза пре свега Америке, Британије и Немачке у складу са њиховим геостратешким интересима на овом простору. При томе може се рећи да њихови интереси међусобно нису увек сагласни, осим да се Србији одузме Косово и Метохија. Другим речима, те НАТО снаге изузев Кфора усвајају начин понашања окупационе силе,“ сматра Ковач.

Косово је НАТО полигон

Наш саговорник напомиње да је овом вежбом прекршен мандат Кфора и да се на неки начин се злоупотребљава.
Амерички војник - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Злокобна намера Приштине сакривена иза звецкања америчким оружјем
„НАТО се понаша као да Косово и Метохију сматра својом територијом, својим простором за базирање снага за спровођење своје стратегије. Оно што је иначе карактеристично, за спровођење периодичних вежби и повећање националних континената, изградње нових кампова и база нема одобрење надлежних институција као што је УН и СБ јер нема података колико војна снага ће бити у овом периоду присутна на Косову и Метохији. Тога нема у годишњем извештају који се предочава СБ УН. То самоиницијативно доношење одлука од стране НАТО-а јесте проблем и представља својеврсну самовољу наметања воље водећих земаља НАТО на Косову и Метохији,“ напомиње саговорник Спутњика.

Шта каже Кфор

Иначе у саопштењу Кфора се наводи да ће у вежби учествовати додатне резервне трупе из Албаније, Бугарске, Грчке, Италије, Румуније, Турске и Велике Британије. Трупе ће на КиМ стићи до краја августа, а инфраструктуру неопходну за њихов смештај успоставиће мали војни контингент из Уједињеног Краљевства који треба да допутује на Косово 13. августа.
Додаје се и да трупе из савезничких земаља тренирају заједно са јединицама Кфора у оквиру оперативних резервних снага. А како је објашњено, додатне резервне снаге НАТО-а могу да буду позване у мало вероватном случају да Кфору затреба помоћ у спровођењу мандата УН који подразумева одржавање безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову.
Кфор наводи да локалне заједнице могу да примете повећано кретање возила, као последицу транспорта оклопних возила, док јединице пристижу током припреме. По завршетку вежбе, све додатне снаге ће напустити КиМ и вратити се у своје матичне земље. Команда Кфора наводи да је у питању рутински догађај, под називом "Оперативна проба другог нивоа".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала