Украјинац рекао да је Крим – Русија, па му претили смрћу /видео/

© Фото : screenshot/youtube/Na'Vi СS:GO Highlights&TeamspeaksАлександар s1mple Костилев, професионални играч кантер-страјка
Александар s1mple Костилев, професионални играч кантер-страјка - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Пратите нас
У Украјини се десио скандал након што је Александар Костилев, један од најбољих играча популарне видео-игрице кантер-страјк, рекао да мисли да је Крим део Русије, због чега је изазвао гнев једног дела својих сународника, те добио и претње смрћу.
Украјинац, познатији под псеудонимом „s1mple“, током једног преноса играња кантера на платорми Твич добио је питање које се не тиче еспорта.
„Хеј брате, да ли је Крим Украјина или Русија?“, гласило је питање, а убрзо је уследио недвосмислен одговор.
„Русија“.
Ова изјава Костелијева није добро прошла у Украјини, а због свега се огласио и Сергеј Стерненко, бивши члан одбора и шеф Одеског регионалног огранка десничарског, пронацистичког „Десног сектора“.
„Александар Костилев, мали руски професионални еспорт играч, назвао је Крим – руским. Костилев је држављанин Украјине. Рођен је у Кијеву. Ово није први пут да је исказао љубав према окупаторима“, написао је Стерненко на Твитеру.
Он је додао да је „s1mple“, наводно, прекршио Члан 110 Кривичног закона Украјине, према којем може да му следи три до пет година затвора због, како су пренели украјински медији, поменутог Члана који забрањује „повреду територијалног интегритета Украјине“.
Због коментара о Криму, „s1mple“ је добио и поруке подршке, али су коментари били углавном негативни, уз доста претњи које је добио од Украјинаца.
Неки су ургирали на томе да му се одузме украјинско држављанство, док су му други претили физичким насиљем.
„Можеш ли да разбијеш главу о зид уживо? Сачекаћемо те у Украјини, немој да бринеш, издајице“; „Ти си издајица украјинског народа, иди у Русију“, биле су само неке од бројних претњи које је добио спортиста којег на Инстаграму прати 1,3 милиона људи.
„Изгледа да живимо у диктатури, а не демократији, па људи немају право да кажу шта желе, већ морају оно што им је наметнуто“, гласио је један од коментара који су критиковали Стрененка и подржали популарног „кантераша“.
На крају се испоставило да је видео-снимак који је Стерненко поставио на друштвеним мрежама стар више од две године, те је остало додатно нејасно зашто га је баш сада објавио.
Недуго затим уследило је и саопштење професионалног еспорт играча.
Ја волим Украјину и поносан сам на то што сам Украјинац, представљао сам ову земљу на светској сцени и неколико пута се појављивао са заставом на највећим такмичењима, јер ми је то битно. Ценим интегритет своје земље. Једном сам напустио Америку како бих се вратио у Украјину и овде наставио каријеру. На том видеу сам се загревао са ботовима и без много размишљања одговарао на питања: неко ме нешто пита, ја одговорим са да или не. У том маниру сам одговорио и на ово питање, јер сам претпоставио да ме питају за појашњење о ситуацији на Криму: по питању тога који закони важе за странце, како се врше путовања, и тако даље...“, објаснио је „s1mple“.
Погледајте како један од најбољих CS:GO играча свих времена зарађује милионе.
Србин са „крова“ Европе за Спутњик: Да ми је неко рекао...
Најскупљи фудбалер планете доминира – играјући игрице /видео/
Хрват зарађује 2,7 милиона долара годишње – играјући игрице /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала