Смртоносно оружје: Амерички војни аналитичар упоредио руске и америчке подморнице

© Фото : Министарство одбране РусијеНуклеарна подморница „Казањ“
Нуклеарна подморница „Казањ“ - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Пратите нас
Москва наставља да повећава своју предност у подводној флоти у односу на САД које су увек имале већи број бродова. Сједињене Америчке Државе поново покрећу ривалство међу државама покушавајући да одрже корак, написао је у листу „Бизнис инсајдер“ војни аналитичар Питер Сучиу упоређујући најновије руске и америчке подморнице.
Аутор се позива на закључке свог колеге Сатона који је у чланку за лист „Навал њуз“ оценио могућности подморнице пројекта „Јасењ-М“ (885М) Ратне морнарице Русије и подморнице класе „Вирџинија“ америчке Ратне морнарице. Према његовим речима, с обзиром да руска подморница није само вишенаменска нуклеарна подморница, већ има и крстареће ракете, у Америци је класификују као ССГН.
Првобитно су направљене подморнице пројекта „Јасењ“ крајем 1980-их година које треба да замене застареле подморнице-крстарице типа „Ајкула“. Подморница је модернизована до нивоа 885М „Јасењ-М“. Дужина подморнице је била скраћена, депласман је 13.800 тона, а максимална брзина под водом већа од 30 чворова.
Подморница Јасењ-М - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Руска флота ускоро богатија за три нове нуклеарне подморнице
Основно наоружање руских подморница су ракете 3М14К Калибар-ПЛ (према НАТО кодирању је СС-Н-30А Сизлер) и П-800 (3М55) „Оникс“ (према НАТО кодирању СС-Н-26 Стробил). Очекује се да ће ове подморнице добити и хиперсоничне противбродске ракете 3М22 „Циркон“.
Тренутно је седам подморница „Јасењ-М“ у фази изградње и тестирања. Недавно је подморница „Казањ“ постала део наоружања Северне флоте, док ће подморница „Краснојарск“ следеће године ући у састав Тихоокеанске флоте.
У Америци ће перспективне ударне нуклеарне подморнице класе „Вирџинија“, модификације „Блок V“ заменити скупље подморнице типа „Морски вук“ (Seawolf).
Нуклеарна подморница „Казањ“ - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Број ракета државна тајна: Завирите у најсавршенију подморницу у руској флоти, а и свету /видео/
„Вирџинија“ је пројектована за коришћење у океану, за мисије у близини обала, укључујући и противподморничке акције и операције за прикупљање обавештајних података. У односу на претходне верзије подморница „Блок V“ је већа. Депласман је порастао са 7.800 тона до 10.200 тона, а дужина се са 115 метара повећала на 130 метара. У складу са тим је проширен и асортиман муниције подморнице.
Америка тренутно има 19 подморница „Вирџинија“, док је у изградњи још десет подморница „Блок IV“ и једна подморница „Блок V“.
Према речима Сучиу, за сада није могуће одредити која је подморница боља, јер су многе карактеристике тајна. Једино што се са великом сигурношћу може рећи је да ће бити тешко супротставити се овим подморницама, јер свака има смртоносан арсенал наоружања.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала