Суд дозволио Америци да прошири жалбу, одлука о изручењу Асанжа у октобру

© RuptlyЏулијан Асанж
Џулијан Асанж - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Пратите нас
Врховни суд Велике Британије одобрио је данас америчким властима проширење доказног материјала за жалбени поступак на првостепену одлуку британског суда, којом је пресуђено да се не дозволи изручења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа у САД због наводне шпијунаже.
Судија Окружног суда Ванеса Барејтсер у јануару је пресудила против изручења Асанжа, уз образложење да ће он у тешким затворским условима у САД вероватно извршити самоубиство, на шта се влада САД жалила, преноси АП.
Британска адвокатица Клер Добин, која је на данашњем рочишту заступала интересе америчке владе, изјавила је да Асанж, који је према њеним речима, "оркестрирао једну од највећих крађа података у историји", није толико психички болестан да би себе повредио или нанео штету.
Она је рекла да је за одлуку да се обустави кривично гоњење или изручење појединца потребно дијагностиковати "менталну болест која подразумева да је особа изгубила сваку способност да се одупре пориву да се убије".
Добинова је покушала да дискредитује доказе Асанжовог психијатријског вештака који је био кључни сведок, оптужујући га да је судију довео у заблуду прикривајући чињеницу да је 50-годишњи Аустралијанац добио двоје деце док се скривао у амбасади Еквадора у Лондону.
Двоје судија Врховног суда сложили су се данас да се америчким властима одобри проширење доказног материјала за жалбу на првостепену одлуку, па се коначна пресуда очекује у октобру.
Асанж (50) је рочиште пратио путем видео линка из лондонског затвора Белмарш са високим степеном обезбеђења у којем је затворен од 2019. године.
Током данашњег заседања суда присталице Џулијана Асанжа, међу којима и бивши лидер лабуриста Џереми Корбин, окупиле су се испред Вишег суда да му дају подршку.
САД су 2019. године осудиле Аустралијанца на 175 година затвора по 17 тачака оптужнице за шпијунажу, након што га је амбасада Еквадора, у којој се налазио од 2012. године, предала британским властима.
Прочитајте још:
Бивши запослени америчке Агенције за националну безбедност Едвард Сноуден - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2021
Сноуден најављује „крај случаја Асанж“ : Кључни сведок признао да је лагао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала