Ванредна ситуација у Чачку и Горњем Милановцу

© Tanjug / Јарослав ПапСуша у Војводини
Суша у Војводини - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Пратите нас
Град Чачак увео је данас ванредну ситуацију на читавој територији због несташице воде, а на предлог ЈКП "Водовод". Ванредна ситуација проглашена је и у општини Горњи Милановац
Према речима градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, ситуација је јако тешка, преноси Глас Западне Србије.
"У мају месецу са водосистема Рзав примали смо 345 литара воде, јуче је то било 209, а јутрос већ 204 литра што ситуацију чини јако тешком. Наша производња је на максимуму, али уколико се суша настави велико је питање како ће ситација даље развијати", рекао је Тодоровић.
Ванредна ситуација подразумеваће и додатне контроле, као и већу активност комунланих полицијаца који ће проверавати да ли постоји кршење прописаних мера, а угроженим домаћинствима вода ће бити достављана цистернама.
"Ми смо више пута апеловали на све наше грађане да рационлано користе воду, али они су се оглушили на све наше молбе. Заливају баште, воћњаке и тешко стање чине још тежим. Још једном ћемо замолити да се понашају у складу са ситуацијом", истакао је Тодоровић.
Како је додао тражиће од надлежних институција да дозволе смањење биолошког минимума на самом водозахвату, како би могли да добију још додатних 100 литара што би задовољило потребе свих пет локалних самоуправа.
На територији општине Горњи Милановац проглашена је ванредна ситуација због водоснадбевања, а од данас су на снази нове мере рестрикције.
Рестрикције у водоснабдевању уводиће се наизменично по насељима у периодима од 7 до 18, од 12 до 23 сата и од 19 до 06 сати, преноси Глас Западне Србије.
Мере рестрикције примењиваће се од данас до побољшања хидрометеоролошких услова на територији општине Горњи Милановац.
Претходно донете мере општинске управе Горњи Милановац остају на снази и оне подразумевају забрану коришћења воде из градског водовода за прање улица, тротоара и аутомобила, за заливање дворишта и башта, за заливање засада воћа и поврћа.
У Србији је до сада због несташице воде ванредна ситуација проглашена у Пожеги, Ариљу и Чачку.
И на територијама општина Ариље и Пожега раније је проглашена ванредна ситуација због недостатка воде за пиће.
Хоће ли вода постати проблем број 1 у Србији?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала