Захарова: На Западу нема либералног осећаја када код куће гуше протесте

© AP Photo / Mindaugas KulbisЛитванска полиција хапси демонстранте на протесту против ковидних ограничења у Виљнусу
Литванска полиција хапси демонстранте на протесту против ковидних ограничења у Виљнусу - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова упоредила је изјаве председника Литваније Гитанаса Науседе у вези са поступцима припадника полиције током протеста у Русији и у балтичким земљама, указујући на одсуство „либералног осећаја“ на Западу када се сузбијају протести у њиховим земљама.
Захарова је подсетила на изјаву литванског председника који је 23. јануара 2021. године на Твитеру написао: „Ситуација у Русији где се оштро сузбијају протести, подсећа на доба совјетског диктатора Јосифа Стаљина“.
Она је додала да је 10. августа 2021. литванска полиција употребила сузавац против демонстраната у близини парламента Литваније.
Демократија није анархија, а слобода да се протестује није слобода примене насиља“, наводи се у обраћању председника Литваније Науседе“, цитирала је Захарова литванског политичара на свом налогу на Телеграму.
„Где је нестао читав тај демократски и либерални осећај западних партнера и њихових сателита када се ради о управљању унутрашњом ситуацијом гушења протеста код себе?“, додала је Захарова и своју објаву пропратила хаштагом „то је другачије“.
У уторак је испред зграде литванског парламента у Виљнусу одржан протест против органичења права грађана невакцинисаних против ковида. Учесници протеста блокирали су излазе из парламента и нису дозвољавали посланицима да напусте зграду. Полиција је против њих употребила сузавац, а касније је објавила о почетку истраге о организацији нереда у који су протести прерасли. Такође је наведено да су демонстранти на полицајце бацали камење и флаше са водом, као и да је у сукобу било повређених.
Протест је изазван намером владе да од 13. септембра забрани невакцинисаним грађанима да користе јавни прево, посећују медицинске установе и одређене продавнице. Ова ограничења неће важити за оне који нису вакцинисани, али су добили такозвани пасош могућности након што су прошли тест на вирус корона, као и за оне који су прележали болест. Влада своју одлуку мотивише чињеницом да ће то стимулисати кампању вакцинације. Очекује се да влада одобри рестриктивне мере на седници у среду.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала