Ако попис у Црној Гори касни, бар да буде без уцена — за Србе

© Sputnik / Небојша ПоповићСрпска и црногорска застава увезане на молебану у Подгорици
Српска и црногорска застава увезане на молебану у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Није крај света ако се попис у Црној Гори не обави до краја године, најважније је да се грађани коначно слободно изјашњавају, без претњи и уцена, што је била пракса током владавине режима Мила Ђукановића, каже за Спутњик поводом одлагања пописа становништва у тој земљи аналитичар Ђорђе Вукадиновић.
Попис становништва у Црној Гори не може бити организован до краја године, јер за то нема техничких услова, саопштиле су власти те земље.
Реаговао је Српски национални савјет оцењујући да нова парламентарна већина Србима није донела ништа добро и да ће се у најкраћем времену обратити Заштитнику људских права и слобода да саопшти своје мишљење и препоруке у вези са намером Владе да се попис одложи на неодређено време.

Попис касни из техничких, али и политичких разлога

Из Владе Црне Горе стигла је и информација да ће се крајем месеца на дневном реду седнице наћи предлог Закона о попису становништва. У међувремену су експерти Европске уније саопштили да је Нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова Црне Горе у складу са европским препорукама.
Традиционална црногорска капа - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Колико би било Црногораца, а колико Срба — да је сада попис у Црној Гори
Аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да је одлагање пописа у Црној Гори комбинација техничких и политичких разлога, али да грађани, као и политички субјекти у Црној Гори нису свесни чињенице да попис није лако брзо организовати.
„Попис грађана није једноставна ствар, он захтева озбиљне припреме, независно од тога колика је земља, чак је ствар компликованија ако нема много становника, јер у том случају има и мање пописивача, тај посао је увек подједнако компликован“, каже Вукадиновић.
Он додаје да поред техничких и организационих проблема, обуке пописивача, који би вероватно радили под пандемијским мерама, постоје и други, непримарни разлози за његово одлагање.
„Претходна власт није учинила довољно на припреми тог пописа, а затим смо имали и пандемију, попис је одложен у већини земаља у којима је требало да се одржи. Хоћу да кажем да не треба потпуно игнорисати тај аргумент о техничким разлозима, а верујем да се не ради само о њима, можда чак и примарно.“

Етнички инжењеринг

Наш саговорник подсећа да је претходној власти попис, као и све друго, служио за манипулације и демографски, етнички инжењеринг, моделирање пожељне слике и произвођење одређених резултата, а не као осликавање реалног стања.
„Јасно је да су у томе видели политичку рачуницу, ако то преведемо на обичан, једноставан језик, њима је био циљ да се што више смањи број Срба и повећа број Црногораца. Тако је било и када је реч о језику којим се говори. То је била главна линија спора, а и Бошњаци су имали своју рачуницу и своје пројектоване циљеве и задатке“, подсећа Вукадиновић.
Он додаје да управо због тога што претходни није обављен у нормалним друштвеним околностима, овај попис има изузетан значај за грађане Црне Горе. Дакле, важно је да се после нереалног, неприродног, како каже, нездравог пописа, посао обави како треба, а за то су потребни и технички услови.
Никшић - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Црна Гора: Влада усваја Закон о попису 26. августа
„Можда ће једна од потврда нормализације политичких и друштвених односа и околности у тој земљи управо бити то да попис нема ту врсту судбинског значаја какав му се сада придаје. Мислим да је то претерано, а што се тиче изјашњавања, не очекујем неке драматичне промене. Много је важније да се људи слободно изјашњавају, да нема притиска, претњи и уцена. Да нема страха од санкција, уколико се другачије, односно непожељно изјасне. А свега што сам поменуо је било у претходном периоду“, каже Вукадиновић и додаје да је најважније да дође до релаксирања и заиста слободног изјашњавања, него што је пресудна бројка и проценат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала