Букти велики пожар на Пелопонезу, српски хеликоптери полетели у помоћ

Пратите нас
Три хеликопера МУП-а Србије полетела су са Евије ка Пелепонезу.
Хеликоптерска јединица МУП-а Србије, као и српски ватрогасци, већ данима учествују у гашењу пожара у Грчкој. Наши хеликоптери гасили су велики пожар на Евији, а сада су одлетели на Пелопонез, где је пожар достигао драматичне размере.
Три хеликоптера МУП-а Србије са 14 припадника Хеликоптерске јединице који су последња три дана учествовали у гашењу пожара на грчком острву Евији добили су нешто пре 15.30 часова наређење да полете ка Пелопонезу, где букти нови пожар, изјавио је за Танјуг командант јединице Ненад Недић.
Додао је да ће наши хеликоптери гасити пожар на Пелопонезу заједно са грчким хеликоптером „суперпума“, који их је водио у акције на Евији, а придружиће им се још један хеликоптер „камов“ из Шпаније.
Недић је рекао да је пожар на североисточном делу Евије стављен под контролу и да су наши пилоти у последња три дана имали 81 налет и избацили више од 100 тона воде.
„Када смо дошли овде жути дим од запаљеног растиња био је скоро 2.000 метара висок, а сада је небо над Евијом поново плаво“, рекао је Недић.
Ватрени фронт са којим се ватрогасци суочавају на том острву дуг је 10 километара, евакуисано је 21 насељено место, а потпуно је изгорело на десетине кућа и других зграда.
Недић додаје да је локално становништво изузетно лепо дочекало припаднике нашег МУП-а.
„Све похвале за локално становништво. Где год смо слетали људи су нам доносили воду и воће да се освежимо. Добро смо мотивисани и искусни у гашењу пожара, иако то није наш основни посао“, истакао је Недић.
Српски ватрогасци стигли на Евију - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
„Ви сте наша браћа, хвала вам од срца“: Фотографија српских ватрогасаца одушевила Грке /фото/
Он је нагласио да је акција гашење пожара изузетно напорна и за чланове посаде и за саме хеликоптере, али да до сада није било никаквих проблема, јер су сви наши пилоти и механичари искусни у гашењу пожара.
Објаснио је да је посадама МУП-а ово 14. дан у континуитету како учествују у гашењу пожара на различитим деловима Балкана.
Борба са пожарима у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Драматично на Пелопонезу: Пожар се шири, горе куће, наређена евакуација /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала