Дробњак открио какве ће бити цене путарина у Србији

© Sputnik / Радоје ПантовићПутарина
Путарина - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите нас
Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Путеви Србије“ Зоран Дробњак изјавио је да се ове године цена путарина на српским путевима вероватно неће мењати, мада је, како је констатовао, најнижа у региону.
Дробњак је за ТВ Танјуг рекао да је само у фебруару било мање корекције од један одсто и најавио да ће тражити повећање од пет одсто за следећу годину.
„Путарина за 220 километара од Београда до Ниша кошта 1.000 динара, што је осам евра, док је у суседној Хрватској за сличну релацију 20 евра, а они су је у сезони подигли бар за 20 одсто“, навео је Дробњак.
Он је објаснио да се новац од путарина користи за одржавање саобраћајница, не само ауто-путева већ и локалних, што је укупно 15.750 километара.
Дробњак је потврдио и да се у циљу повећања безбедности саобраћаја ради на пројекту увођења наплате путарине за камионе теже од 12,5 тона на магистралним путевима, како би се они усмерили на ауто-путеве.
Овог лета забележен је повећан интензитет саобраћаја у Србији, казао је он, наводећи да је последњег викенда српским ауто-путевима прошло скоро 780.000 возила док је укупан приход од наплате путарина био већи од 390 милиона динара.
То је, како је додао, само делом надокнадило губитке из прошле године због вируса корона.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала