Ефикасност „Фајзерове“ вакцине против делта соја пада, руски „Спутњик Ве“ нуди решење

Пратите нас
Док најновији подаци показују да је вакцина компаније „Фајзер/Бионтек“ све мање ефикасна против делта соја вируса корона, произвођачи руске вакцине предлажу покретање заједничких испитивања како би се проблем решио.
Случај буктања епидемије ковида-19 у Кејп Коду нашао се међу ударним вестима свих главних међународних медија пошто је у јулу у Провинстауну, у Масачусетсу, потврђено скоро 900 случајева заражених вирусом корона. Према речима градског менаџера, Алекса Морса, 74 одсто оних који су оболели били су вакцинисани.
Иако је неизвесно да ли је изразито заразан делта сој вируса корона, који је од недавно доминантан у Сједињеним Државама, одговоран за већину заражених у Кејп Коду, поједини узорци из Провинстауна били су позитивни управо на тај сој вируса.
И док многи научници покушавају да објасне зашто вакцине, које су одобрили Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), не могу да зауставе нови талас ковида-19 у Масачусетсу и другим америчким савезним државама, неки од одговора стигли су из једне од најугледнијих медицинских институција — „Мејо“ клинике. Наиме, прелиминарна студија те клинике показала је да је последњих недеља ефикасност две главне мРНА вакцине које су одобрене за употребу у САД — „Фајзер/Бионтек“ и „Модерна“ — значајно опала.
Према истраживачима „Мајо“ клинике, ефикасност „Модерне“ је опала са 86 одсто на 76 одсто, а „Фајзера“ још више — са 86 одсто на 42 одсто.
Тај нагли пад догодио се у јулу, што се подудара са порастом од 70 одсто када је реч о новим случајевима заражених делта сојем у Минесоти.
Ситуација са падом ефикасности вакцина у САД није усамљен случај. Према израелском истраживању, ефикасност „Фајзера“ бележи пад ефикасности у јуну и јулу са 64 одсто на 39 одсто.
Ситуација са учинком испод просека „Фајзера“ укључила је аларм у Вашингтону. Док Џо Бајден позива Американце да се вакцинишу, истичући да „делује, да је безбедна и погодна“, истраживање клинике „Мејо“ дефинитивно баца сенку на поруку америчког председника, па су вести о паду ефикасности „Фајзера“ на 42 одсто брзо постале непријатно изненађење за Белу кућу.
„Ако то није позив на буђење, онда не знам шта је“, изјавио је за „Аксиос“ истакнути званичник Бајденове администрације.
Иако постоји могућност да су се амерички званичници нашли у „пат позицији“ када је реч о спречавању ширења делта соја коришћењем вакцина које су им на располагању, а које је одобрио ЦДЦ, наслућује се да постоји излаз из кризе.
Руска вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) недавно је показала висок ниво ефикасности против нових сојева ковида-19 — алфа, бета, гама и делта и могла би се користити у било којој држави. Штавише, руско Министарство здравља је објавило да ефикасност „Спутњика Ве“ против делта соја износи око 83 одсто, што руску вакцину ставља у ред најбољих оружја на свету против озлоглашеног делта соја вируса корона.
Према Руском фонду за директне инвестиције (РДИФ), „Спутњик Ве“ се може применити као бустер вакцина ради побољшања ефикасности других вакцина. Метода такозване „хетерологне имунизације“ може бити примењена комбиновањем „Фајзера“ и „Спутњика Ве“ за постизање бољих свеукупних резултата имунизације.
Руски фонд за директне инвестиције је понудио „Фајзеру“ сарадњу на испитивању вакцине „Спутњик лајт“ која би се користила као трећа доза код оних који су већ примили две дозе „Фајзер“ вакцине.
Такав начин рада није ништа ново за РДИФ, који је још прошле године покренуо сарадњу са „Астра зенеком“. Фонд би могао да у свој портфолио заједничких пројеката дода и сарадњу са „Фајзером“, али да ли ће „Фајзер“ и друге стране компаније, као и национална регулаторна тела, одговорити на ту идеју на позитиван начин — остаје да се види.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала