Лавров: Запад ће на „Кримској платформи“ развијати неонацистичко расположење Кијева

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров сматра да је планирани састанак „Кримске платформе“ који је иницирала Украјина – дивљање на којем ће Запад развијати неонацистичко расположење Кијева.
„За недељу дана одржаће се још једно дивљање – ‘Кримска платформа’ на којој ће Запад наставити да подстиче неонацистичка, расистичка осећања савремене украјинске владе“, рекао је министар на састанку са члановима уметничког кластера „Таурида“.
Лавров је такође назвао срамним став Запада који је подстакао преврат у Кијеву, према којем су према Москви почеле да се чују критике због наводне анексије Крима.
„Од тада видите шта се дешава са руским језиком у Украјини, како они на све могуће начине покушавају да увреде слободно изражавање воље народа Крима“, додао је он.
„Видели сте како је Запад реаговао када смо подржавали апсолутно слободно изражавање воље Кримљана, како се одмах заборавило да је споразум који су постигли тадашњи председник (Украјине Виктор) Јанукович и лидери опозиције, који су гарантовале Француска, Немачка, Пољска, Европска унија, Сједињене Америчке Државе – и тај споразум је опозиција ујутру погазила“, рекао је Лавров.
Он је напоменуо да су, када је Русија затражила од гараната да уразуми опозицију и врати их у примену онога што су западне структуре потписале, „они су раширили руке: па, знате, тријумфовала је демократија“.
Балон на коме пише Крим на прослави уједињења полуострва и Севастопоља са Русијом - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Шојгу Зеленском: Крим је био и биће руски
Раније је украјински председник Владимир Зеленски изјавио да Украјина чини све како би вратила Крим под контролу Кијева. Он је рекао да је за то покренута такозвана „Кримска платформа“, на којој Кијев планира да разговара о „враћању“ полуострва. Самит је планиран за 23. август. Украјинска страна предложила је да се догађају придруже бројне државе, међу којима су САД, Турска, Велика Британија, Канада и земље ЕУ.
Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
Прочитајте још:
„Дошао је тренутак“: Крим смислио како да спасе братску Украјину од „узурпатора“
Шта Украјина жели да постигне самитом „Кримске платформе“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала