Лукић: Сто адвоката браниће прогоњене по Инцковом наметнутом закону

© Sputnik / Лола ЂорђевићАдвокат Бранко Лукић
Адвокат Бранко Лукић - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите нас
Адвокат Бранко Лукић тврди да је тим од око 100 адвоката спреман да брани људе из Републике Српске који се нађу на удару наметнутог закона бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка о "забрани и кажњавању негирања геноцида".
"Ми, адвокати већ смо се организовали да помогнемо људима у случају потребе. Република Српска неће дозволити хапшења на својој територији, али имамо људе који због посла и других потреба морају да иду у ФБиХ, гдје могу бити приведени. Зато смо ми и одлучили да тим људима обезбедимо сваку врсту правне помоћи", рекао је Лукић.
Говорећи о Инцковом наметнутом закону и кризи у БиХ коју је тај наметнути акт изазвао, Лукић је оценио да је бивши високи представник донео "трагично престрогу одлуку" засновану на чистој репресији с циљем да се запуше уста онима који мисле другачије.
"Ово је превршило сваку меру. На сцени је општи напад на Републику Српску. Када је у САД изабрана нова администрација, поново је дошло до новог напада на Русију преко Србије и Српске. Међутим, Запад неће успети да оствари своје намере, јер су се промениле међународне околности", рекао је Лукић за Телевизију Хепи.
На нову реалност у БиХ, сматра Лукић, првенствено утиче јасан став Кине о високом представнику, исказан и у Савету безбедности УН, уз констатацију да Кина први пут политички улази на овај простор, што отежава посао Западу и онима које мимо процедуре именују високе представнике.
"Положај Кристијана Шмита није исти као позиција некадашњег шефа ОХР-а Педија Ешдауна. Српска страна неће признати Шмита, а не признају га ни Хрвати, тако да је две трећине конститутивних народа у БиХ против њега", објаснио је Лукић.
Према његовом мишљењу, Република Српска треба да остане одлучна у ставу да не прихвата високог представника и да од савезника, првенствено Русије и Кине, тражи гаранције да се не уђе у ситуацију у којој ће остати усамљена, пренела је РТРС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала