Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Немачка обуставља помоћ Авганистану ако талибани преузму власт и уведу шеријатски закон

© AP PhotoТалибани, Авганистан
Талибани, Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите нас
Немачка ће обуставити финансијску помоћ Авганистану ако талибани (организација забрањена у Русији) дођу на власт и уведу шеријатски закон у земљи.
„Ми обезбеђујемо 430 милиона евра сваке године и нећемо дати ни цента ако талибани заузму земљу и уведу шеријатски закон“, рекао је министар спољних послова Немачке Хајко Мас за телевизију ЗДФ.
Немачки министар спољних послова је још у априлу рекао да ће свака будућа финансијска помоћ Авганистану бити условљена поштовањем демократских стандарда.
„Талибани знају да ова земља, која је толико патила у ратовима протеклих деценија, финансијски увелико зависи од међународне помоћи. Ова међународна помоћ сигурно неће стићи у Авганистан ако талибани укину сва права и стандарде који су успостављени“, додао је он.
Прошле године, највећи донатор Немачка обећала је да ће Авганистану 2021. године послати 430 милиона евра и најавила да ће наставити да помаже до 2024. године, истовремено наглашавајући да је потребан напредак ка окончању двадесетогодишњег рата.
Мас је у дао изјаву након што су америчке обавештајне службе процениле да би престоница Авганистана, Кабул, могла пасти под власт талибана у року од 30 до 90 дана.
Немачка је претходно обуставила депортације избеглица у Авганистан због нагло погоршане безбедносне ситуације у земљи јер су Талибани заузели велике градове и кључне граничне прелазе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала