Српски национални савјет Црне Горе ће се обратити Заштитнику људских права због одлагања пописа

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Спојене заставе Србије и Црне Горе
Спојене заставе Србије и Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите нас
Српски национални савјет Црне Горе изјаснио се о намери актуелне владе да одложи попис становништва на неодређено време оцењујући да нова парламентарна већина није Србима донела ништа добро.
Српски национални савјет Црне Горе ће се у најкраћем времену обратити Заштитнику људских права и слобода да саопшти своје мишљење и препоруке у вези намере актуелне владе да се на неодређено време одложи попис становништва.
„Разлог за то је невалидност процедура одржавања пописа у Црној Гори од 1948. па све до 2011. године у којем времену је систематски вршен очигледан притисак од стране власти не само на српски народ већ и остале народе у Црној Гори у циљу њихове асимилације у националне Црногорце“, саопштио је Савјет.
У саопштењу се наводи да без обзира што српски народ у Црној Гори нема амбицију за доминацијом по било ком основу и искључиво инсистира на равноправности народа и националних заједница, „пораз претходне власти и нова парламентарна већина није му донела ништа добро“.

„Потврђене су готово све спорне одлуке бивше власти које су донесене мимо воље већине грађана у Црној Гори а намера одлагања пописа на неодређено време узурпира права свих грађана Црне Горе који желе да се у редовном термину пописа становништва изјасне о најважнијим идентитетским категоријама као што су национална, језичка и верска припадност“, додаје се у саопштењу.

Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Абазовић: Нема услова за попис у Црној Гори до краја године, у Темељном уговору је све исправљено
Савјет подсећа да је после пописа становништва, домаћинства и станова одржаног од 1. до 15. априла 2011. године била позната обавеза да се по истеку десетогодишњег периода спроведе нови попис становништва у 2021. години, „што значи да је недвосмислено утврђено време следећег пописа и да су ти подаци свима били познати“.
Рачунајући на озбиљност парламентарне већине и новоформиране Владе Црне Горе, као и значај пописа за српски народ у Црној Гори, Српски национални савјет је „ненаметљиво ушао у припрему најзначајније административне процедуре без чијег слободног изјашњава по најважнијим идентитетским питањима нема, или не може доћи до сагласности и компромиса међу државотворним народом Црне Горе“.
У тим активностима штампане су хиљаде примерака публикације „Тако су говорили наши преци“, одржане под истим називом десетине изложби широм Црне Горе и Србије, на најсавременији начин снимљени су телевизијски спотови који несумњиво сведоче о постојаности српског народа у Црној Гори, а уз то је емитован и велики број радио и ТВ емисија које су наговештавале неопходност редовног изјашњавања на попису становништва у календарској 2021. години, наводи Савет.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала