„Уведите санкције Српској, блокирајте преговоре Србије и ЕУ“: Писмо из хрватског Сабора Пленковићу

© Tanjug / Foto FAH/ Dario GrzeljХрватски Сабор
Хрватски Сабор - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите нас
Посланица хрватског Сабора Каролина Видовић Кришто упутила је отворено писмо којим од премијера те државе Андреја Пленковића тражи увођење санкција на производе из Републике Српске и блокирање преговора Србије са ЕУ.
„Чињеница да Република Србија и Република Српска без икаквог срама негирају геноцид у Сребреници нападајући међународног дипломату Валентина Инцка говори о жалосној чињеници да наши источни суседи нису ништа научили из прошлости“, стоји у писму, преноси Вечерњи лист.
Она је писмо упутила поводом Пленковићевог састанка са пензионисаним генералима Хрватске војске, поводом замолнице Тужилаштва БиХ да Хрватска процесуира 14 генерала, учесника акције „Бљесак“. Видовић Кришто је навела да је тај састанак „доказ некомпетентног вођења хрватске владе те неспособности заштите националних интереса, коју би хрватска влада морала осигурати“.
Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пленковић о захтеву Тужилаштва БиХ за процесуирање 14 хрватских генерала: Веома озбиљна ситуација
„Захтев за спровођење истраге против наших војних заповедника везан уз војну акцију Бљесак је апсурдан, али и увредљив. И као апсурдног и увредљивог га треба и третирати. Озбиљност коју Ваша Влада даје том неприхватљивом захтеву наноси штету Хрватској, јер му даје важност коју не заслужује. Захтев БиХ тужилаштва заснива се на документацији коју су прикупиле службе Републике Српске. Хрватска држава, поштујући међународно право, мора на адекватан начин одговорити на те оптужбе. Република Српска са својим београдским налогодавцима покушава већ опробаним методама да изједначава жртву и агресора, те да буком и галамом сакрије истину о самој себи“, пише независна посланица у хрватском Сабору.
Она тврди да су „у задњих седамдесет година једини геноцид на европском тлу починили припадници српске војске, што је доказано правоснажном пресудом суда УН, а егзистенција Републике Српске је директна последица тог геноцида“.
Видовић Кришто позива на увођење санкција Републици Српској „јер кад Северна Кореја или Иран крше прихватљиве норме понашања у међународној заједници, тада им се уводе санкције“, као и на блокирање приступних преговора Србије и ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала