Букнуо нови пожар на Евији: Послато четири авиона и шест хеликоптера

© AP Photo / Petros GiannakourisШумски пожари у Грчкој
Шумски пожари у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Пратите нас
Нови пожар избио је данас на грчком острву Евија, али јужно од подручја на којем је претходно велики пожар, који и даље тиња, уништио шуме и запалио куће.
Грчка ватрогасна служба је саопштила да су четири авиона за гашење пожара и шест хеликоптера послати да контролишу нови пожар у централном делу Евије, заједно са 23 ватрогасца и 10 возила, преноси агенција АП.
Интензивнији пожар који је избио 3. августа уништио је велики део севера острва, наводи та агенција, уз оцену да је то један од најгорих шумских пожара у историји те земље.
Иако су пожари уобичајени у Грчкој током врелих и сушних лета, стотине пожара избили су широм земље ове године након неуобичајено дугог и интензивног топлотног таласа.
Грчки премијер Киријакос Мицотакис описао је јуче пожаре као највећу еколошку катастрофу која је задесила Грчка у последњим деценијама.
Пожари у Грчкој довели су напоре ватрогасних служби до крајњих граница издржљивости, а влада је затражила и помоћ из иностранства. Око 24 европске и блискоисточне земље послале су помоћ, укључујући ватрогасце, авионе и возила.
Ватрогасци из Румуније, Украјине, Србије, Словачке, Пољске и Молдавије данас су се побринули за тињајући остатак водећег пожара на Евији, који је угљенисао 50.900 хектара тог другог по величини грчког острва.
Још два велика пожара и даље горе у јужној грчкој регији Пелопонез, где је стотине француских, немачких, аустријских и чешких ватрогасаца помагало својим грчким колегама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала